ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Home / Πως αγοράζω Κινητά & Gadget από Κίνα χωρίς Τελωνείο – ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Πως αγοράζω Κινητά & Gadget από Κίνα χωρίς Τελωνείο – ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Είναι γνωστό πως αγοράζοντας κινητά και άλλες συσκευές απευθείας από την Κίνα πετυχαίνουμε σημαντικά καλύτερες τιμές, ειδικά μάλιστα αν πετύχουμε κάποια εξαιρετική προσφορά. Δείτε πώς να αγοράσετε κινέζικα κινητά ή άλλα προϊόντα με ασφάλεια και χωρίς ελέγχους από το τελωνείο, και λύστε κάθε σας απορία για τις αγορές από την Κίνα…

Γιατί να κάνω αγορές από Κίνα;

Ο κύριος λόγος που επιλέγει κανείς να αγοράσει κινέζικα κινητά, tablet, smartwatches, μέχρι και laptops από την Κίνα, είναι η αναζήτηση οικονομικών λύσεων.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε είναι λογικό ορισμένα προϊόντα της ευρωπαϊκής αγοράς να μας φαίνονται υπερεκτιμημένα.

Φυσικά, το να κάνει κανείς αγορές από Κίνα δεν σημαίνει ότι βρήκε την κότα με τα χρυσά αυγά, γι’ αυτό όπως θα δούμε στη συνέχεια πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Εκτός από κινέζικα κινητά, ο παρών οδηγός μπορεί να χρησιμεύσει στην αγορά οποιουδήποτε αντικειμένου από τα διεθνή e-shop της άπω ανατολής.

 

Είναι πάντα συμφέρουσες οι κινέζικες αγορές;

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν συμφέρει σε κάθε περίπτωση η αγορά ενός προϊόντος από τα κινέζικα e-shop.

Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορούμε να τη δώσουμε μόνο ως αγοραστές, συγκρίνοντας τη διαφορά κόστους αγοράς ενός παρόμοιου προϊόντος από την Ελλάδα και την Κίνα.

Για παράδειγμα, αν σε ένα από τα καλύτερα κινέζικα κινητά των 500€ στην Ελλάδα η τιμή του ξεπερνάει τα 800€, τότε σαφώς η διαφορά είναι μεγάλη και η αγορά είναι συμφέρουσα.


Στη σύγκριση αυτή καλό είναι να λάβουμε υπόψη μας και τον επιπλέον χρόνο που σε κάθε περίπτωση απαιτεί μια μεταφορά από την άκρη της Ασίας.

Ποια καταστήματα είναι αξιόπιστα;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν ανοίξει στην Κίνα, τα οποία έχουν ως στόχο να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο. Εμείς επιλέγουμε την Gearbest η οποία είναι η μεγαλύτερη!

Σύστημα πόντων
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα πολλών καταστημάτων του εξωτερικού, είναι ότι χρησιμοποιούν για τους πελάτες τους ένα point system, το οποίο αποφαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο.

Για την ακρίβεια, ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα σύστημα πόντων επιβράβευσης, εφόσον διαθέτει κάποια ιστοσελίδα.

Συγκεκριμένα στο Gearbest, για κάθε αγορά που κάνουμε, προστίθενται στον λογαριασμό μας ορισμένοι πόντοι, ανάλογα με την αξία του προϊόντος που παραγγείλαμε.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα θέλουμε να κάνουμε μια αγορά, θα έχουμε τη δυνατότητα να εξαργυρώσουμε τους πόντους μας.

Στην ειδική σελίδα του Gearbest, μπορούμε να δούμε την ισοτιμία μεταξύ πόντων και δολαρίου. Επίσης, θα βρούμε και εναλλακτικούς τρόπους να αποκτήσουμε περισσότερους πόντους.

Εκπτωτικά κουπόνια

Προσφορές μέσω κουπονιών από το Gearbest.

Στην ουσία πρόκειται για κωδικούς εκπτώσεων που το ίδιο το Gearbest μας δίνει, έτσι ώστε οι αναγνώστες μας να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές σε προϊόντα που ίσως τους ενδιαφέρουν.

 

Είναι αξιόπιστο το eBay και το Aliexpress;
Έχουμε τονίσει και σε προηγούμενο οδηγό, ότι το eBay δεν είναι ένα e-shop όπως το Gearbest ή το Banggood, ή ακόμα και το Amazon.

Στην ουσία το eBay, όπως και το Aliexpress, ανήκουν στην κατηγορία των marketplace.

Σε καθένα από αυτά υπάρχουν χιλιάδες πωλητές ανά τον κόσμο, που πωλούν διαφορετικά ή και ίδια αντικείμενα.

Επομένως, η αξιοπιστία του eBay και του Aliexpress εξαρτάται άμεσα από τους πωλητές που εμείς θα διαλέξουμε.

Να αναφέρουμε πάντως ότι για κινέζικα κινητά, το Aliexpess είναι σαφώς πιο διαδεδομένο.

Παρ’ όλα αυτά, αν ελπίζουμε να μην χρειαστεί να πληρώσουμε extra τελωνείο, τα marketplaces δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

Κάθε πωλητής διαθέτει ένα πολύ μικρό αγοραστικό κοινό στην χώρα μας, ανίκανο να τον κάνει να ενδιαφερθεί για εναλλακτικές μεθόδους αποστολής.

 

Τι χρειάζομαι για να αγοράσω από την Κίνα;
Το πρώτο που θα χρειαστούμε για αγορά προϊόντων από την Κίνα, είναι ένας λογαριασμός στο e-shop της επιλογής μας.

Είναι γεγονός ότι σε πολλά ελληνικά e-shop το να ανοίξουμε account δεν είναι απαραίτητο. Αν όμως σκοπεύουμε να κάνουμε αγορές από Κίνα, είναι το άλφα και το ωμέγα.

Βασικά είναι η μόνη επαφή που έχουμε με το κατάστημα, δεδομένου ότι ούτε τηλέφωνο θα τους πάρουμε ποτέ, ούτε μπορεί να περάσουμε από εκεί για να λύσουμε ό,τι πρόβλημα ενδεχομένως να υπάρξει.

Επομένως, πατώντας στο Register του Gearbest

…και συμπληρώνοντας τα στοιχεία μας…

…μέσα σε λίγα λεπτά έχουμε έναν έτοιμο λογαριασμό.

Παρατηρούμε εδώ ότι δεν μας ζητήθηκε η διεύθυνση. Αυτό έγινε γιατί ο λογαριασμός που φτιάξαμε μπορεί να χρησιμοποιεί παραπάνω από μία διευθύνσεις.

Άρα πηγαίνουμε στο Address Book…

…και εισάγουμε τα στοιχεία του σπιτιού μας, της δουλειάς μας, κτλ. Υποχρεωτικά τα εισάγουμε με λατινικούς χαρακτήρες, γιατί αν βάλουμε Ελληνικά σε ένα σύστημα στην Κίνα, είναι πρακτικά εγγυημένο πως θα έχουμε πρόβλημα με την παραγγελία.

Προσοχή, το όνομά μας πρέπει να το εισάγουμε όπως αναγράφεται στην ταυτότητα – με λατινικούς χαρακτήρες, πάντα – γιατί ειδάλλως ενδέχεται να έχουμε πρόβλημα με το ταχυδρομείο.

Επίσης, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε γράψει τον σωστό ταχυδρομικό κώδικα, γιατί από εκεί παίρνουν αναφορά οι μεταφορικές. Όσον αφορά τη διεύθυνση, ο σκοπός είναι αποκλειστικά να μπορεί να τη διαβάσει ο ταχυδρόμος ή ο υπάλληλος της μεταφορικής.

Έτσι, με την εισαγωγή και του μέρους παραλαβής των δεμάτων, έχουμε έναν επαρκώς παραμετροποιημένο λογαριασμό, με τον οποίο μπορούμε να αρχίσουμε τις αγορές, είτε θέλουμε να πάρουμε κινέζικα κινητά, είτε κάτι άλλο.

Σε επόμενη ενότητα θα δούμε τι χρειάζεται για να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή με τα καταστήματα του εξωτερικού. Μέχρι τότε, μπορούμε να αρχίσουμε να βάζουμε αντικείμενα από τις κινέζικες αποθήκες στο καλάθι μας.

Τι ισχύει με την εγγύηση;

Το Gearbest έχουν αφιερώσει  μια σελίδα στην εγγύηση που δικαιούται ο καταναλωτής.

Συγκεκριμένα, δίνει από τουλάχιστον έναν χρόνο εγγύηση σε περίπτωση που το προϊόν χαλάσει.

Επίσης, το Gearbest δίνει και 45 μέρες μετά την παραλαβή του προϊόντος για να το επιστρέψουμε αν τυχόν δεν μείνουμε ικανοποιημένοι.

Το κατάστημα αναφέρει  ότι τις πρώτες τρεις μέρες μετά την παραλαβή του προϊόντος, σε περίπτωση που το προϊόν έχει έρθει χαλασμένο (DOA – dead on arrival), το κατάστημα θα μας επιστρέψει τα χρήματα ή θα το αντικαταστήσει.

Έχουνε όμως όντως εγγύηση με τα κινέζικα κινητά;

Αν διαβάσουμε προσεκτικά τους όρους των εγγυήσεων στις σελίδες που προαναφέραμε, θα δούμε ότι παντού υπάρχει ο όρος ότι η επιστροφή του προϊόντος, είτε προς επισκευή ή αντικατάσταση, είτε γιατί δεν μας ικανοποίησε, γίνεται αποκλειστικά και μόνο με δική μας οικονομική επιβάρυνση.

Ακόμα και στην περίπτωση που το προϊόν έρθει DOA, τα έξοδα αποστολής θα βαρύνουν εμάς.

Ωστόσο, τα καταστήματα υπόσχονται ότι μόλις διαπιστωθεί πως έχουμε δίκιο, θα μας επιστρέψουν τα έξοδα μεταφοράς.

Συνοπτικά, για να αγοράσουμε κινέζικα κινητά και προϊόντα, καλό είναι να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι η εγγύηση είναι αρκετά περίπλοκη διαδικασία, και αποτελεί ρίσκο.

 

Μέθοδοι πληρωμής

Είναι σαφής ο λόγος που κανένα κατάστημα του εξωτερικού δεν δουλεύει με αντικαταβολή. Την ίδια τακτική ακολουθούν και τα διεθνή e-shop της Κίνας.

Οι μόνοι τρόποι πληρωμής που δέχεται το Gearbest είναι η πληρωμή μέσω PayPal ή μέσω πιστωτικής κάρτας.

Ωστόσο, η πληρωμή μέσω PayPal φαίνεται να είναι καλύτερη επιλογή συνολικά.

Πρώτα από όλα, το PayPal μπορεί να μπει ανάμεσα στο κατάστημα και σε εμάς αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, παίρνοντας θέση, όπως θα δούμε παρακάτω.

Δεύτερον, το PayPal εγγυάται ότι θα μας επιστραφούν τα χρήματα αν έχουμε κάποια απόδειξη πως το προϊόν δεν ήρθε ή ήρθε ελαττωματικό, κάτι που πολλά καταστήματα το χρεώνουν extra με τη λεγόμενη ασφάλεια.

Δεν είναι κρίμα να την πληρώνουμε, όταν μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και απλά έναν PayPal λογαριασμό για να αγοράζουμε κινέζικα κινητά;

 

Τρόποι αποστολής, και πώς αποφεύγω το τελωνείο στα κινέζικα κινητά

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, όταν αγοράζουμε κάτι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το νόμο περνάει από τελωνείο, όπου επιβαρύνεται με 24% ΦΠΑ και επιπλέον δασμούς και έξοδα εκτελωνισμού.

Μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού του 2017, η κατάσταση με τα κινέζικα κινητά και τις άλλες αγορές από Κίνα είχε ως εξής:

Αν επιλέγαμε ως τρόπο αποστολής το Expedited Shipping, για να έρθει το προϊόν γρήγορα μέσω courier (συνήθως τη DHL) κατά την παραλαβή θα έπρεπε να πληρώσουμε μερικές δεκάδες ευρώ, συνήθως μεταξύ €70 και €90.

Τα χρήματα αυτά όμως δεν ήταν στην πραγματικότητα για το τελωνείο, αλλά μια χρέωση της ίδιας της DHL ή άλλων αντίστοιχων εταιρειών Courier, σε όλες ανεξαιρέτως τις αγορές από Κίνα.

Αν επιλέγαμε το απλό ταχυδρομείο (Registered Air Mail), λόγω ελλιπούς οργάνωσης των ΕΛΤΑ, κατά 99% το δέμα δεν θα περνούσε τελωνείο, και θα μας ερχόταν χωρίς καμία χρέωση.

Στις σπάνιες περιπτώσεις που θα περνούσε τελωνείο, θα υπήρχαν σημαντικές χρεώσεις, που μπορεί να ξεπερνούσαν τα 80-90 ευρώ. Όμως ήταν κυριολεκτικά θέμα τύχης, και οι πιθανότητες ήταν με το μέρος μας.

Να σημειωθεί φυσικά πως θέμα με το τελωνείο υπήρχε και υπάρχει αποκλειστικά για προϊόντα από αποθήκες της Κίνας και του Hong Kong.

Για τις ευρωπαϊκές αποθήκες δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, καθώς η αποστολή γίνεται μέσα από την Ευρωπαϊκή ένωση και δεν έχουμε καμία επιπλέον χρέωση, ούτε με το Expedited Shipping.

 

Το νέο καθεστώς με το τελωνείο για κινέζικα κινητά και συσκευές

Εντός του καλοκαιριού του 2017, η κατάσταση όσον αφορά το τελωνείο άλλαξε εκ βάθρων.

Πλέον, σχεδόν οτιδήποτε παραγγέλνουμε από την Κίνα ή άλλες χώρες εκτός ΕΕ μέσω απλού ταχυδρομείου, περνάει υποχρεωτικά τελωνείο και χρεώνεται με ΦΠΑ και τέλος εκτελωνισμού. Εδώ μπορείτε να δείτε τον τιμοκατάλογο.

Από την προσωπική μας εμπειρία, σε κινητό Xiaomi Mi Note 2 που μας στάλθηκε για παρουσίαση με απλό ταχυδρομείο, κατά τον εντοπισμό δέματος αναγράφεται καθαρά το τελωνείο.

Μάλιστα, το δέμα κάθισε και 19 ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο εκτελωνισμός.

Όταν ήρθε το ειδοποιητήριο για την παραλαβή, αναγραφόταν ξεκάθαρα η επιπλέον χρέωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΦΠΑ υπολογίστηκε πάνω σε μία αξία 100 ευρώ, και όχι στην τιμή πώλησης του κινητού.

Αυτό δείχνει πως το πακέτο δεν ανοίχτηκε καν, και οι χρεώσεις βασίστηκαν σε κάποια “στατιστική αξία”.

Αυτό λογικά σημαίνει πως ακόμα και αν το Gearbest είχε γράψει πχ αξία 40 ευρώ, στατιστικά με βάση τον όγκο και το βάρος του δέματος, το τελωνείο θα το είχε κοστολογήσει στα 100 ευρώ.

Αυτό είναι λογικό, καθώς αν ανοίγονταν όλα τα πακέτα και οι υπάλληλοι του τελωνείου έψαχναν την τιμή για το κάθε αντικείμενο, ο εκτελωνισμός θα έπαιρνε μήνες.

 

Υπάρχει τρόπος να γλιτώσω το τελωνείο;

Με το νέο καθεστώς εκτελωνισμού, αν αγοράζουμε κινέζικα κινητά μεγάλης αξίας, άνω των 300ων-400ων ευρώ, βγαίνουμε και πάλι κερδισμένοι σε σχέση με το να αγοράζαμε από Ελλάδα.

Για παράδειγμα, το Mi Note 2 που μας έστειλαν κοστίζει 481 ευρώ στο Gearbest

…ενώ σε ελληνικά καταστήματα θα το βρούμε από 572 ευρώ με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ακόμα λοιπόν και με τη χρέωση των 39 ευρώ, εξοικονομούμε περισσότερα από 50 ευρώ.

Αν όμως ενδιαφερόμαστε για οικονομικά κινέζικα κινητά, κάτω των 150 ευρώ, με τη χρέωση του τελωνείου είναι πιθανό να μην συμφέρει η αγορά από την Κίνα.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν; Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε το τελωνείο στις αγορές από Κίνα;

 

Πώς αποφεύγω το τελωνείο 100% με το Gearbest Priority Line

Ο μόνος τρόπος που έχουμε βρει ο οποίος είναι 100% αποτελεσματικός στο να γλιτώσουμε το τελωνείο, είναι οι αποστολές τύπου “Priority”.

Ίσως το πρώτο e-shop που δημιούργησε ένα τέτοιο τρόπο αποστολής ήταν το Gearbest, με τη λεγόμενη “Priority Line”.

Επιλέγοντας αυτό τον τρόπο αποστολής, το δέμα στέλνεται πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και εκτελωνίζεται κανονικά με αρκετά χαμηλότερη χρέωση. Αυτή η χρέωση περιλαμβάνεται στα έξοδα αποστολής του Priority Line.

Από εκεί έρχεται μέσω του courier ACS στη χώρα μας, και θεωρείται πλέον ως αγορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν περνάει ποτέ από τα ΕΛΤΑ και το τελωνείο, και έρχεται χωρίς καμία απολύτως επιπλέον χρέωση.

Το βασικό αρνητικό του Priority Line είναι πως έχει υψηλότερα έξοδα αποστολής. Εκεί που το απλό ταχυδρομείο μπορεί να έχει δωρεάν αποστολή από πλευράς του Gearbest, το Priority Line κοστίζει γύρω στα 20-25 ευρώ, αναλόγως του αντικειμένου.

Αρχικά, το Priority Line ήταν διαθέσιμο αποκλειστικά για τις αποθήκες της Κίνας στο Gearbest. Από τα μέσα Αυγούστου 2017 και μετά έχει επεκταθεί και στην αποθήκη HK-2 του Hong Kong, ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου είναι πλέον διαθέσιμη και στην αποθήκη HK-1.

Μπορούμε έμπρακτα να επιβεβαιώσουμε πως με το Priority Line δεν υπάρχει καμία χρέωση τελωνείου. Είναι μακράν η καλύτερη επιλογή για οποιαδήποτε αγορά από Κίνα.

Έχουμε λάβει περισσότερα από δέκα κινέζικα κινητά, και μέχρι και Laptop των 700ων ευρώ χωρίς την παραμικρή επιπλέον χρέωση, ούτε για τελωνείο ούτε για το courier κατά την παραλαβή.

 

Στο απλό ταχυδρομείο, πάντοτε επιλέγουμε τη registered αποστολή

Αν θελήσουμε να παραγγείλουμε κάποιο προϊόν από κατάστημα που δεν διαθέτει Priority αποστολή, και εφόσον δεν μας πειράζει η ενδεχόμενη χρέωση του τελωνείου, πάντοτε επιλέγουμε τη registered αποστολή.

Στην ουσία πρόκειται για τα συστημένα δέματα.

Ένα συστημένο δέμα μπορεί να παραδοθεί μόνο στο άτομο που αναγράφεται σαν παραλήπτης. Θυμάστε στην αρχή του οδηγού που είπαμε ότι το όνομά μας πρέπει να αναγράφεται όπως στην ταυτότητά μας στα Address Book;

Ο λόγος είναι ότι σε αντίθετη περίπτωση, το ταχυδρομείο θα πρέπει να αρνηθεί να μας παραδώσει το συνοδευόμενο δέμα.

Επίσης, τα συστημένα δέματα σε περίπτωση που χαθούν, μπορούμε εύκολα να αποδείξουμε ότι δεν ήρθαν ποτέ στα χέρια μας.

Σε πλήρη αντίθεση, τα unregistered δέματα είναι σαν τα γράμματα ή τους λογαριασμούς που έρχονται στο γραμματοκιβώτιο.

Και μπορεί κανείς μέχρι τώρα να μην μας έκλεψε τον λογαριασμό της ΔΕΗ για να τον πληρώσει, αλλά ένα πακέτο όπως αυτά στα οποία έρχονται τα κινέζικα κινητά, όλο και κάποιον μπορεί να δελεάσει.

Έτσι, αντιλαμβανόμαστε ότι επιλέγουμε αποκλειστικά και μόνο τις Registered μεθόδους αποστολής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αποφεύγουμε τις επιλογές των Courier (DHL, EMS, TNT) για να μην έχουμε τις δικές τους υπέρογκες χρεώσεις κατά την παραλαβή.

 

Υπάρχει περίπτωση να χαθεί το δέμα μου;

Το να χαθεί ένα δέμα από το εξωτερικό είναι δυστυχώς ένα σοβαρό ενδεχόμενο με το χάλι που επικρατεί σε ορισμένες μεταφορικές και στα ταχυδρομεία.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα δέματα έρχονται μετά από αρκετούς μήνες και ενώ εμείς έχουμε πάρει τα λεφτά μας πίσω.

Γενικά, όταν οι παραγγελίες είναι μαζικές, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση από τις μεταφορικές, που είναι ο πρώτος ύποπτος όταν ένα δέμα κάνει φτερά.

Εμείς πάντως, έχοντας επιλέξει Register αποστολή για τους λόγους που αναφέραμε σε προηγούμενη ενότητα, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ζητήσουμε τον λόγο για την κωλυσιεργία. Σε αυτό μας βοηθάνε κυρίως οι υπηρεσίες εντοπισμού δέματος.

Επίσης, με την Priority αποστολή του Gearbest, που δεν βασίζονται σε απλά ταχυδρομεία, η πιθανότητα να χαθεί ένα δέμα είναι σημαντικά χαμηλότερη.

 

Εντοπισμός δέματος
Στο παρελθόν έχουμε ασχοληθεί με τις υπηρεσίες που εντοπισμού δέματος ανά τον κόσμο. Εάν λοιπόν έχετε tracking number, δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε την πορεία του δέματός σας.

Στην περίπτωση που δεν έχουμε tracking number και έχουμε επιλέξει unregistered αποστολή, το Sky56 υπόσχεται ότι μπορεί να μας δώσει το στίγμα του δέματός μας μέχρι τη στιγμή που αυτό θα περάσει τα σύνορα.

 

Πώς παίρνω επιστροφή χρημάτων για δέμα που χάθηκε
Όταν ένα δέμα δεν έχει έρθει στα χέρια μας, το Gearbest επιστρέφει τα χρήματα με την πάροδο δύο μηνών από την παραγγελία.

Ωστόσο, πριν αρχίσουμε τη διαδικασία διεκδίκησης των χρημάτων, πρέπει να έχουμε υπόψη μας το εξής: Κανένα κατάστημα δεν ευθύνεται για την απώλεια του δέματος.

 

Πώς παίρνω επιστροφή χρημάτων για δέμα που ήρθε κατεστραμμένο

Έχουμε παραγγείλει ένα από τα πολλά κινέζικα κινητά, και έρχεται με σπασμένη οθόνη. Τι κάνουμε;

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ξέρουμε ότι δεν έχουμε πάνω από τρεις μέρες για να ειδοποιήσουμε το κατάστημα, στέλνοντάς του και τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Μάλιστα τα καταστήματα θα δείξουν μεγάλη προθυμία να μας αντικαταστήσουν το προϊόν, αλλά θα πρέπει να τους στείλουμε πίσω το χαλασμένο.

Εδώ υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος είναι να πάμε πάλι στο PayPal, και εξηγώντας την κατάσταση να περιμένουμε να μας δώσει δίκαιο.

Ιδανικά, θα πρέπει να έχουμε τραβήξει βίντεο το unboxing του δέματος, δείχνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το σφάλμα έγινε κατά τη μεταφορά ή κατά τη συσκευασία.

Ο δεύτερος δρόμος είναι να “παζαρέψουμε” στην ουσία το κατάστημα, το οποίο θα μας κάνει κάποιες προτάσεις για μερικό ή ολικό refund, πόντους, κτλ.

 

Αγορά Συγκεκριμένων Ειδών
Στη συγκεκριμένη ενότητα θα δούμε ποιες είναι οι κατηγορίες προϊόντων στις οποίες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κάνουμε αγορές από Κίνα.

Κινητά
Όσο περνάει ο καιρός, τα κινέζικα κινητά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, και όχι άδικα αν αναλογιστούμε ότι στέκονται αξιοπρεπώς απέναντι σε συσκευές επώνυμων εταιρειών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα best seller του Gearbest να είναι ορισμένα από τα πιο Value For Money κινέζικα κινητά.

 

Αξίζει να πάρω κινέζικα κινητά από την Ελλάδα;
Δεν θα σταθούμε στη σύγκριση των τιμών στα κινέζικα κινητά που κυκλοφορούν στις ελληνικές επιχειρήσεις για να δούμε αν η αγορά τους συμφέρει ή όχι.

Είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του καθενός να ζυγίσει τα αρνητικά και τα θετικά της κάθε περίπτωσης, και να επιλέξει τη χαμηλότερη δυνατή τιμή, ή την ταχύτητα και μια πιο πλήρη εγγύηση.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την τιμή λιανικής Κίνας με την αντίστοιχη ελληνική, και να λέμε ότι τα επιπλέον χρήματα που βγάζει το κατάστημα είναι μια λογική διαφορά.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Ένα κατάστημα αγοράζει στη χειρότερη περίπτωση σε τιμή χονδρικής, αν όχι υπερχονδρικής. Πολλά μικρά καταστήματα αγοράζουν ακριβώς τα ίδια κινέζικα κινητά από το Gearbest, και τα άλλα καταστήματα, και απλά προσθέτουν ένα γενναίο ποσοστό κέρδους.

Αν το ζήτημα τώρα είναι η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι το ελληνικό κατάστημα έχει υπαλλήλους, φόρους κτλ, τότε η επιλογή ανήκει στην οικονομική άνεση του καθενός.

 

Ηλεκτρονικά Τσιγάρα
Από αρχές Σεπτέμβρη είχαμε αναφορές ότι ολόκληρες παραγγελίες που περιείχαν ηλεκτρονικά τσιγάρα κατασχέθηκαν από το τελωνείο.

Κάνοντας μια επιπλέον έρευνα, διαπιστώσαμε ότι το διάστημα αυτό, ο νόμος άλλαξε και πλέον δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή ατμιστικών προϊόντων από ιδιώτη.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μέσω δύο δοκιμαστικών αποστολών από το Gearbest ότι με την επιλογή Belgium Post, το δέμα δεν περνάει από το τελωνείο.

Να σημειωθεί εδώ ότι εμείς ως PCsteps δεν έχουμε δοκιμάσει τη μέθοδο αυτή και δεν μπορούμε να πούμε αν όντως δουλεύει. Λόγω αυτού, καθώς και λόγω του ότι πρόκειται για ασυνόδευτη αποστολή, δεν την συνιστούμε.

 

Μπαταρίες – Power Banks
Δυστυχώς, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που ενδεχομένως να υπάρχει δρόμος για να έρχονται από την Κίνα, οι μπαταρίες και τα power banks φαίνεται να έχουν αποκλειστεί οριστικά.

Αιτία της κατάστασης αυτής είναι η ανάφλεξη δύο αεροπλάνων το τελευταίο διάστημα, στο αεροδρόμιο του Hong Kong. Έκτοτε, οι μεταφορικές, αλλά και τα καταστήματα της Κίνας, έχουν σταματήσει την αποστολή.

Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να επηρεάσει καθόλου τα κινέζικα κινητά, ανεξαρτήτως αν η μπαταρία τους είναι ή όχι αποσπώμενη.

 

Μπορώ να φέρω βαριά ή ογκώδη αντικείμενα;
Ναι. Με το Priority Line που δείξαμε πιο πάνω, όλα δείχνουν ότι πλέον μπορούμε να φέρουμε μεγάλα αντικείμενα όπως ένας 3D Printer…

…ή ένα μεγάλο φίλτρο αέρα.

 

Σας ευχόμαστε καλή αρχή και καλές αγορές! Δείτε συνολικά τα προϊόντα και τις χαμηλές τιμές που προσφέρει το Gearbest στο www.Gearbest.com

 

Πηγή:  pcsteps.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
[cresta-social-share]

↟↟↟ Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας!!!

banner
error:

Πως αγοράζω Κινητά & Gadget από Κίνα χωρίς Τελωνείο

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ