ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Home / ΥΓΕΙΑ / Απόστημα της μασχάλης (ιδραδενίτης). Πότε συμβαίνει, που οφείλεται και τι πρέπει να κάνουμε;

Απόστημα της μασχάλης (ιδραδενίτης). Πότε συμβαίνει, που οφείλεται και τι πρέπει να κάνουμε;

Μπορεί να σας έχει συμβεί να πρηστεί η μασχάλη σας. Στην αρχή ξεκινά με ένα απλό σπυράκι και στην συνέχεια διογκώνεται και συνοδεύεται με έντονο πόνο…


Αν μάλιστα προσπαθήσετε να το πειράξετε τότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι γίνεται πιο επώδυνο και ίσως να αναπτύσσεται και δεύτερο και τρίτο σπυρί κάνοντας ακόμα πιο επώδυνη την κατάσταση. Η ιδραδενίτιδα, πρόκειται για μικροβιακή φλεγμονή των ιδρωτοποιών αδένων, που εντοπίζεται συνήθως στις μασχάλες, τις μηροβουβωνικές χώρες και την περιπρωκτική χώρα ως ερυθρή, επώδυνη, και ψηλαφητή διόγκωση.

Ποια είναι η αιτία;

Η αιτία παραμένει άγνωστη. Ενοχοποιούνται το ξύρισμα, η χρήση αποτριχωτικών αλοιφών και η εφαρμογή αποσμητικών, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί η απευθείας συσχέτισή τους με την πάθηση. Υπάρχουν φορές που παρατηρείται σε άτομα συγγενικά, φανερώνοντας μια γενετική προδιάθεση. Το μεγάλο ποσοστό γυναικών ανάμεσα στα προσβεβλημένα άτομα φανερώνει ότι σημαντικό ρόλο για την πάθηση έχουν οι ορμόνες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η νόσος προσβάλλει καταθλιπτικά άτομα. Τέλος αρκετές φορές εμφανίζεται παράλληλα με αυτοάνοσα νοσήματα.

Πώς εκδηλώνεται;

Αρχικά προκαλεί κνησμό στην περιοχή ή ήπιο κάψιμο, για να εμφανιστεί στη συνέχεια μία ή περισσότερες φλεγμονώδεις, επώδυνες, εξέρυθρες μάζες. Αυτές μπορεί στη συνέχεια να υποχωρήσουν με αγωγή ή αυτόματα, μπορεί όμως και να αποστηματοποιηθούν απελευθερώνοντας δύσοσμο έκκριμα. Όταν υποχωρήσουν οι φλεγμονές αφήνουν πίσω τους πεπαχυμένο δέρμα και δύσμορφες ουλές, οι οποίες με αλλεπάλληλες προσβολές πολλαπλασιάζονται.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται τρία στάδια της νόσου:

1.Μονήρες ή πολλαπλά αποστήματα χωρίς παρουσία συριγγίων ή ουλών.

2.Ένα ή περισσότερα υποτροπιάζοντα αποστήματα με παρουσία συριγγίων και ουλών σε μια ή περισσότερες θέσεις

3.Διάχυτη ή σχεδόν διάχυτη προσβολή σε μεγάλη έκταση με διαπλεκόμενα συρίγγια κι αποστήματα

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση δεν είναι εύκολη, εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικές φορές χρειάζεται απλή αναμονή για μία-δύο εβδομάδες. Ως συντηρητικά μέτρα συστείνονται:

• Εφαρμογή θερμών κομπρεσσών
• Πλύσεις με αντισηπτικά διαλύματα
• Αποφυγή στενού συνθετικού ρουχισμού
• Αποφυγή άγχους
• Άσκηση και ξεκούραση
• Λήψη αντιβιοτικών
• Λήψη στεροϊδών για τη φλεγμονή

Εφόσον δεν υποχωρεί με τα παραπάνω θα απαιτηθεί χειρουργική παρέμβαση. Εφαρμόζεται απλή σχάση των αποστηματικών κοιλοτήτων μέχρι εκτεταμένη αφαίρεση των αποστηματικών κοιλοτήτων μαζί με τους συριγγώδεις πόρους και του υπερκείμενου δέρματος της προσβεβλημένης περιοχής. Τελευταία εφαρμόζεται τοπική ακτινοθεραπεία με πολύ καλά αποτελέσματα ως προς της ύφεση του πόνου, αλλά και την υποστροφή των βλαβών.

Πολύ καλά αποτελέσματα προσφέρει η φωτοδυναμική θεραπεία στην αρχή στα 430nm για υποχώρηση της φλεγμονής και στην συνέχεια στα 630 nm για αντιμετώπιση και ανάπλαση των ουλών.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares

↟↟↟ Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας!!!

banner
error:

Πως αγοράζω Κινητά & Gadget από Κίνα χωρίς Τελωνείο

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ