Συγκεντρώσαμε τα 7 πιο εντυπωσιακά μυστικά, που συχνά τα προσπερνάμε.
Μυστηριώδες ζιγκ-ζαγκ του τραμ
Αν κοιτάξετε τις γραμμές του τραμ, μπορείτε να δείτε ότι το σύρμα επαφής δεν κρέμεται ίσια, αλλά κάνει ζιγκ-ζαγκ.
Σε κάποια τραμ υπάρχει σύστημα παντογράφου, από όπου ο ηλεκτρισμός περνάει μέσω του σύρματος. Η λωρίδα που κινείται δημιουργεί την ηλεκτρική επαφή με το σύρμα, ενώ το σύστημα παντογράφου διατηρεί επαφή σε οποιαδήποτε ταχύτητα. Η φθορά από την λωρίδα που κινείται και ακουμπάει τα χάλκινα σύρματα προκαλεί διάβρωση στους πυλώνες, και ο πραγματικός λόγος που υπάρχουν τα ζιγκ ζαγκ είναι έτσι ώστε η φθορά των συρμάτων να είναι ομοιόμορφη και να διαρκέσουν περισσότερο.
Ποιος σκότωσε τον βασιλιά;
Σε ένα σχέδιο γαλλικής τράπουλας στο τραπουλόχαρτο Ρήγας Κούπα υπάρχει μια μάλλον περίεργη εικόνα. Πίσω από το κεφάλι του βασιλιά, υπάρχει ένα χέρι που τον απειλεί με ένα σπαθί. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με αυτό το θέμα.
Στην πρώτη εκδοχή, στα παλαιότερα τραπουλόχαρτα, ο βασιλιάς κρατάει ένα τσεκούρι κατά τη διάρκεια της μάχης. Στη συνέχεια, εξαιτίας της αντιγραφής των τραπουλόχαρτων, το τσεκούρι «χάθηκε» και φαινόταν σαν ένα σπαθί που διαπερνά το κεφάλι του βασιλιά.
Μια άλλη θεωρία λέει ότι ο βασιλιάς των καρδιών ήταν ο Charles VII (βασιλιάς της Γαλλίας). Έχασε τα λογικά του, και υπό το φόβο ότι θα τον δηλητηριάσουν, διαπέρασε το σπαθί του πάνω από το κεφάλι του και αυτοκτόνησε.
Άλλοι πιστεύουν ότι ο βασιλιάς είναι ο Αίας ο Τελαμώνιος. Πιστεύεται ότι η Ντάμα Κούπα είναι η Ελένη της Τροίας, η πιο όμορφη γυναίκα. Ο ίδιος ο Αίας ο Τελαμώνιος ήταν ένας από τους μνηστήρες της Ελένης, και αφού δεν κατάφερε να την κερδίσει, αυτοκτόνησε με το σπαθί του.
Αξιόπιστη Ασπίδα της Μεγάλης Βρετανίας
Αν ενώσετε τα βρετανικά νομίσματα από τις πένες 1, 2, 5, 10, 20, 50, αποτελούν «την αξιόπιστη ασπίδα της Βρετανίας.» Στο κέρμα της 1 λίρας, αυτή η ασπίδα απεικονίζεται συνολικά. Είναι πανέξυπνο σχέδιο.
Το σύμβολο στις ετικέτες – ένα ανοιχτό βάζο
To σύμβολο PAO (Period-after-opening), ένα ανοιχτό βάζο, αναφέρεται στην περίοδο κατά την οποία το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, από το άνοιγμά του.
Αυτό το σύμβολο εμφανίζεται στα καλλυντικά, πάνω του είναι γραμμένος ένας αριθμός, και το γράμμα «Μ» αντιπροσωπεύει τους μήνες. Ο αριθμός αυτός δείχνει τη μέγιστη συνιστώμενη διάρκεια της χρήσης, που δεν βλάπτει τον καταναλωτή.
Το στέμμα στο Άγαλμα της Ελευθερίας
Όλοι γνωρίζουμε το Άγαλμα της Ελευθερίας. Αλλά ίσως δεν γνωρίζετε ότι στο στέμμα του αγάλματος υπάρχουν ακριβώς 7 αγκάθια που συμβολίζουν τις 7 ηπείρους και τις θάλασσες, από τις οποίες πρέπει να περάσει η ελευθερία. Κάθενα τέτοιο αγκάθι ζυγίζει ακριβώς 100 κιλά.
Κενές σελίδες στα βιβλία
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι σε κάποια βιβλία στο τέλος ή στην αρχή υπάρχουν μερικές κενές σελίδες. Γιατί υπάρχουν;
Στην πραγματικότητα, οι σελίδες του βιβλίου συνήθως τυπώνονται σε πολύ μεγάλα φύλλα χαρτιού, και όχι σε μεμονωμένες σελίδες. Ως εκ τούτου, αν η εκτύπωση δεν περιλαμβάνεται σε ολόκληρο αυτό το φύλλο, οι επιπλέον σελίδες μένουν κενές. Σε κάποια βιβλία σε αυτές τις σελίδες υπάρχει ο τίτλος «Σημειώσεις» για να μη νομίζουν οι αναγνώστες ότι η εκτύπωση ήταν λάθος.
Πολύχρωμη οδοντόκρεμα
Αν αναρωτιέστε γιατί η κλασσική οδοντόκρεμα έχει ρίγες από τρία χρώματα: λευκό, μπλε και κόκκινο, αποδεικνύεται ότι κάθε χρώμα έχει διαφορετική σύνθεση και σκοπό.
Το λευκό χρώμα είναι το πιο σημαντικό, περιέχει στοιχεία που βοηθούν στην απομάκρυνση της πλάκας και λευκαίνει τα δόντια.
Το μπλε (ή πράσινο) χρώμα είναι υπεύθυνο για την δροσερή αναπνοή και αντιμικροβιακή δράση.
Το κόκκινο χρώμα εμφανίστηκε αργότερα. Περιέχει στοιχεία για την προστασία και την ενίσχυση των ούλων.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αυστηρός λόγος που διαχωρίζονται αυτά τα συστατικά. Απλά έτσι φαίνεται πιο όμορφο.