Οι ελιές συνήθως βρίσκονται πάνω από τη μέση, σε μέρη που συχνά εκτίθενται στον ήλιο και ενώ μπορούν να υπάρχουν και κατά τη γέννηση, ενώ οι περισσότερες σχηματίζονται λίγο αργότερα στην παιδική ηλικία.
Οι κοινές ελιές σχηματίζονται όταν τα μελανοκύτταρα ή τα κύτταρα χρωστικής, αναπτύσσονται σε συστάδες στο δέρμα. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν μεταξύ 10 και 40 ελιές.
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι φυσιολογικών, μη καρκινικών ελιών: η κοινή ελιά και ο δυσπλαστικός σπίλος.
Οι πιο συνηθισμένες ελιές έχουν μικρότερο πλάτος από μια γόμα μολυβιού και μπορεί να είναι ροζ, μαύρη ή καφέ στο χρώμα. Η Δρ. Michelle Yagoda, πλαστικός χειρουργός που ειδικεύεται στην απομάκρυνση ελιών, λέει ότι οι κοινές ελιές είναι γενικά «συμμετρικές και έχουν ομοιόμορφο χρώμα».
Ο δεύτερος τύπος ελιάς, ο δυσπλαστικός σπίλος, είναι επίσης φυσιολογικός, αλλά μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετικός από τη συνηθισμένη ελιά: μπορεί να έχει διαφορετικά χρώματα και είναι συνήθως μεγαλύτερος. Μπορεί επίσης να έχει ακανόνιστο σχήμα ή άνιση επιφάνεια.
Ο δυσπλαστικός σπίλος, όπως και η κοινή ελιά, μπορεί συχνά να βρεθεί σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως η πλάτη. Ωστόσο, μπορούν επίσης να βρεθούν σε μέρη που δεν εκτίθενται πολύ συχνά στον ήλιο.
Οι περισσότεροι δυσπλαστικοί σπίλοι είναι καλοήθεις και αυτοί οι τύποι ελιάς δυνητικά μπορούν να μετατραπούν σε μελάνωμα.
Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται σε ορισμένους τύπους κυττάρων του δέρματος. Μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος εάν δεν εντοπιστεί έγκαιρα.
Το μελάνωμα είναι μια αρκετά τρομακτική λέξη, αλλά ευτυχώς όσο νωρίτερα ανιχνεύεται, τόσο πιο πιθανό είναι να απομακρυνθεί πλήρως.
Θα πρέπει να ανησυχήσετε για την περίεργη ελιά στην πλάτη σας;
Ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα εξής: 1.) εάν η ελιά έχει παραμείνει σταθερή ή αν έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και 2.) τον αριθμό δυσπλαστικών σπίλων που έχετε στο σώμα σας.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που έχουν πέντε δυσπλαστικούς σπίλους ή παραπάνω έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα σε σχέση με όσους δεν έχουν κανένα.
Αν έχετε δυσπλαστικούς σπίλους, βεβαιωθείτε ότι τους ελέγχετε μία φορά το μήνα για αλλαγές στο χρώμα, το μέγεθος ή την υφή και σημειώστε εάν το σημείο αρχίσει να έχει πύον ή αιμορραγεί ή αρχίζει να έχει εξόγκωμα.
Οι δυνητικά επικίνδυνες ελιές τείνουν να είναι ασύμμετρες, το περίγραμμά τους να είναι ακανόνιστο, το χρώμα ανομοιογενές, η διάμετρος είναι μεγαλύτερη από έξι χιλιοστά και εξελίσσονται σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα.
Η κληρονομικότητα μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Το σύνδρομο οικογενούς άτυπου σπίλου και μελανώματος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές ανάπτυξης μελανώματος. Αυτό σημαίνει ότι ένας ή περισσότεροι συγγενείς σας πρώτου ή δεύτερου βαθμού έχουν μελάνωμα.
Το μελάνωμα όσο πιο σύντομα διαγνωστεί, μπορεί να θεραπευτεί έγκαιρα. Ο γιατρός θα θέλει να καθορίσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται το μελάνωμα και αν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Συχνά γίνεται χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση όλων των καρκινικών κυττάρων.
Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία.
Ακόμη και όσοι μαυρίζουν εύκολα χωρίς να παθαίνουν ηλιακά εγκαύματα μπορούν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα εάν δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό.
Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για κάποια ελιά, επισκεφτείτε άμεσα τον δερματολόγο σας.