Δεν κάνουμε το ίδιο, όμως, και για κάποια αντικείμενα στο νοικοκυριό που νομίζουμε ότι… «ζουν» για πάντα, ή τουλάχιστον ότι μέχρι να χαλάσουν εμφανώς. Δείτε για πόσο διάστημα μπορείτε να χρησιμοποιείτε διάφορα καθημερινά αντικείμενα που μέχρι τώρα δεν είχατε σκεφτεί ότι κάποτε λήγουν.
1. Μαξιλάρια: έχουν 2-3 χρόνια ζωής. Μετά γίνονται πόλος έλξης για τα ακάρεα ενώ χάνουν το σχήμα τους και μπορεί να σας προκαλέσουν πόνους στο λαιμό.
2. Παντόφλες: 6 μήνες. Στο διάστημα αυτό φροντίστε να τις πλένετε καλά γιατί, όπως και τα παπούτσια, «τραβούν» τους μύκητες.
3. Σφουγγάρια μπάνιου: 2 εβδομάδες. Το καταφύγιο των μυκήτων και της υγρασίας!
4. Πετσέτες: από 1 έως 3 χρόνια. Τα βακτήρια «φωλιάζουν» στις πετσέτες, ακόμα και αν τις πλένουμε συχνά.
5. Βούρτσες μαλλιών: 1 χρόνος ζωής. Οι βούρτσες πρέπει να πλένονται κάθε εβδομάδα και να αντικαθίστανται κάθε χρόνο.
6. Άρωμα: από 2 έως 3 χρόνια. Από τη στιγμή που θ’ ανοίξετε το μπουκάλι του, μετράει δύο χρόνια ζωής. Αν το κρατήσετε κλειστό στο νεσεσέρ σας, προσθέστε ακόμα έναν χρόνο.
7. Σουτιέν: από 1 έως 2 χρόνια. Με τη συχνή χρήση και το πλύσιμο, χάνουν το σχήμα και την ελαστικότητά τους ενώ μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα άβολα στην εφαρμογή.
8. Αθλητικά παπούτσια: 1 χρόνος ζωής. Μετά από 200 χιλιόμετρα, τα παπούτσια δεν μας προσφέρουν την υποστήριξη που χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να καταπονούνται οι αρθρώσεις μας.
9. Μπαχαρικά: από 1 έως 3 χρόνια. Τα μπαχαρικά χάνουν τη μυρωδιά και την έντονη γεύση τους μετά από κάποιο διάστημα.
10. Αλεύρι: 6 μήνες ζωής για το απλό αλεύρι και 1 χρόνος για το αλεύρι υψηλής ποιότητας.
11. Πιπίλες του μωρού: από 2 έως 5 εβδομάδες. Οι πιπίλες από λάτεξ πρέπει να αντικαθίστανται συχνά γιατί το υλικό τους είναι ευαίσθητο και δημιουργούνται «ρωγμές» στις οποίες… εγκαθίστανται βακτήρια.
12. Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: από 6 έως 10 χρόνια. Το πλαστικό και ο αφρός που περιέχει το καθισματάκι αρχίζουν φθείρονται, το κάθισμα χάνει το σχήμα του κι έτσι δεν προστατεύει πια επαρκώς το παιδί.
13. Πυροσβεστήρες: έως 15 χρόνια εκτός αν παρατηρήσετε κάποια εμφανή βλάβη.
14. Πολύμπριζα: από 1 έως 2 χρόνια. Κάθε πολύμπριζο έχει συγκεκριμένες «αντοχές». Αν τις ξεπεράσει, μπορεί να προκαλέσει άλλα, πιο σημαντικά προβλήματα.
15. Απολυμαντικά: έως 3 μήνες. Μετά το διάστημα αυτό, χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.
16. Αντικουνουπικά: 2 χρόνια ζωής. Έπειτα, απλώς δεν θα κάνουν δουλειά.
17. Οδοντόβουρτσες: έως 3 μήνες, εκτός αν οι «τρίχες» της φθαρούν πιο σύντομα. Επίσης, φροντίστε να τις αντικαθιστάτε μετά από κάποιο κρύωμα ή αρρώστια γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα την… ξαναπεράσετε!