Που δεν παθαίνουν ελαφρύ εγκεφαλικό αντικρύζοντας την εικόνα του σπιτιού τους, επιστρέφοντας από τη δουλειά. Που δεν τρέχουν πανικόβλητες πάντα την τελευταία στιγμή. Που, όταν το παιδί παθαίνει κρίσεις υστερίας, δεν τους ανεβαίνει η πίεση. Που, με δυο λόγια, σπάνια «πελαγώνουν» και σπανιότερα πανικοβάλλονται.
Κανείς δεν είναι τέλειος κι ο κανόνας αυτός δεν εξαιρεί τις μαμάδες. Οι κουλ μαμάδες που καμιά φορά, στα κρυφά, ζηλεύουμε δεν είναι ούτε μάγοι, ούτε γκουρού. Είναι απλά ψύχραιμες και οργανωμένες.
1. Ξυπνούν πριν τα παιδιά, κάνουν μπάνιο, πίνουν καφέ και μετά αρχίζουν τη μέρα τους. Όσο πιο «κανονικά» έχεις ξεκινήσει τον ημερήσιο άθλο σου, τόσο πιο αποτελεσματικά θα τον φέρεις εις πέρας, γι’ αυτό –αν θέλουμε να αποφύγουμε το τρέξιμο της τελευταίας στιγμής- πρέπει να ξυπνάμε 20 λεπτά νωρίτερα απ’ τα μικρά μας και να ετοιμαζόμαστε… ψυχή τε και σώματι.
2. Πριν πεινάσουν μαγειρεύουν –κυριολεκτικά. Φτιάχνουν το κολατσιό του σχολείου αποβραδίς, ετοιμάζουν το μεσημεριανό το προηγούμενο βράδυ και το βραδινό το πρωί ή το μεσημέρι. Γενικώς οργανώνουν τα του φαγητού πριν αρχίσουν τα «μαμά, πεινάω» και έχουν ένα υποτυπώδες πλάνο για το τι θα μαγειρευτεί για όλη (σχεδόν) την εβδομάδα.
3. Έχουν συμβιβαστεί με τη φασαρία και την καθαριότητα. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ρίγη να διατρέχουν το κορμί τους στη θέα και μόνο ενός ημι-βομβαρδισμένου σαλονιού. Άλλοι, δυσκολεύονται πραγματικά πολύ να λειτουργήσουν ή/και να ηρεμήσουν, όταν βρίσκονται σε θορυβώδες περιβάλλον. Για να είσαι μια μαμά ήρεμη και χαλαρή που δεν «φρικάρει», πρέπει να το πάρεις απόφαση: η ζωή με τα παιδιά είναι μια ζωή με φασαρία και ακαταστασία και, όχι, δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα!
4. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να δώσουν μια λύση για όλα! Συχνά, οι μανούλες πελαγώνουν επειδή φορτώνουν το μυαλό και τη συνείδησή τους με χιλιάδες «πρέπει» και ευθύνες. Για να «βγει» όμως η παλιοζωή, πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι είναι αδύνατο να προβλέπουμε τα πάντα και να έχουμε μια λύση για όλα. Όχι, δεν περνούν όλα από το χέρι μας κι όχι δεν είμαστε εμείς οι μοναδικοί υπεύθυνοι για κάθε στραβό κι ανάποδο αυτού του σπιτιού.
5. Φτιάχνουν λίστες. Οι λίστες είναι ένας πιστός σύντροφος στην οργάνωση. Λίστα για ψώνια, λίστα με υποχρεώσεις ανά ημέρα, λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας, λίστα με έξοδα –όλες τους είναι χρήσιμες. Κι επιπλέον, σου επιτρέπουν να πανηγυρίσεις όταν σβήνεις ένα-ένα αυτά που πρέπει να κάνεις!
6. Απέχουν από οθόνες (και Facebook), όταν χρειάζεται. Για να είσαι μια μαμά οργανωμένη, πρέπει να είσαι μια μαμά που δεν αποσπάται. Και είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να μην αποσπαστείς και να μην κωλυσιεργήσεις, όταν ακούς το «μπιπ-μπιπ» των ειδοποιήσεων και των μηνυμάτων συνεχώς.
7. Προγραμματίζουν λίγο χρόνο για διάλειμμα. Δεν είναι μόνο οι μαθητές που χρειάζεται να κάνουν τακτικά διαλείμματα για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους -έρευνες επί ερευνών συμφωνούν ότι τα διαλείμματα αυξάνουν την παραγωγικότητα. Κρατήστε το μυαλό σας καθαρό, προγραμματίζοντας (όσο είναι δυνατόν) λίγο «χαζολόγημα» μέσα στη μέρα σας.
8. Ό,τι χρησιμοποιείται, μπαίνει στη θέση του –απ’ όλους. Αν θες να έχεις ένα νοικοκυριό που διέπεται από στοιχειώδη τάξη, δεν χρειάζεται να είσαι υστερικός ούτε να καταπιέζεις την οικογένειά σου με διαρκή «μη». Πρέπει απλώς να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου τον κανόνα «βάζουμε στη θέση του, ό,τι χρησιμοποιούμε».
9. Δεν είναι εντελώς άγρυπνες. Καλή κι απαραίτητη η οργάνωση και η ψυχραιμία, αλλά κακά τα ψέματα: ο βασικότερος τρόπος για να έχεις μια ήρεμη, παραγωγική μέρα και να μην «χαώνεσαι» με όσα έχεις να κάνεις, ούτε να νευριάζεις εύκολα, είναι να έχεις κοιμηθεί ένα αξιοπρεπές χρονικό διάστημα. Αν λοιπόν το μωρό σας, σας ξυπνάει ακόμα, μην αγχώνεστε που δεν έχετε καταφέρει να γίνετε ακόμα η κουλ μαμά που τα έχει όλα υπό έλεγχο.
10. Ζητούν και δέχονται τη βοήθεια των δικών τους ανθρώπων. Οι γυναίκες που καταφέρνουν να «φέρουν βόλτα» με συνέπεια και ηρεμία το σπίτι και τα παιδιά τους χωρίς βοήθεια, δεν είναι τίποτα λιγότερο από ηρωίδες (για να μην πούμε ταχυδακτυλουργοί). Οι υπόλοιπες (θνητές), πρέπει τόσο να ζητάμε τη βοήθεια του μπαμπά, όσο και να δεχόμαστε αντίστοιχα τη βοήθεια φίλων και συγγενών.
11. Παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και δεν αμφισβητούν διαρκώς τον εαυτό τους. Ή, με άλλα λόγια, ξέρουν ότι δεν γίνεται να παίρνουν πάντα την πιο καλοζυγισμένη και σωστά μετρημένη απόφαση, γιατί οι δουλειές, οι ανάγκες και οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα από το μυαλό (και τα χέρια) τους.
12. Έχουν ορισμένους ξεκάθαρους κανόνες, στους οποίους δεν υποχωρούν (εύκολα). Έχουν «θεσπίσει» μια σειρά κανόνων που τηρούνται με συνέπεια και σταθερότητα. Δεν πέφτουν σε αντιφάσεις κι έτσι δημιουργούν ένα κλίμα ασφάλειας, σιγουριάς και καλώς εννοούμενης ρουτίνας στο σπίτι. Ξέρουν να υποχωρούν, όταν είναι αναγκαίο, αλλά δεν είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να «τουμπαριστούν» από τα μικρά τους.