Henry Ford
Σας είναι οικείο το αίσθημα: Είναι 10 το πρωί, είστε έτοιμοι να πιείτε τον τρίτο καφέ και νιώθετε το μυαλό σας κολλημένο. Είστε εξαντλημένοι, πνευματικά, σωματικά και συναισθηματικά, και δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για πράγματα που παλιά σας άρεσαν. Κάποιο κίνητρο; Ξεχάστε το. Νιώθετε νευρικότητα; Σίγουρα. Όσον αφορά τη προσωπική σας υγεία και ευεξία; Τα έχετε ξεχάσει.
Συχνά, φαίνεται ότι η εξάντληση και η επιτυχία είναι αλληλένδετες. Αλλά η εξάντληση δεν είναι σύμπτωμα της επιτυχίας: το σώμα σας προσπαθεί να σας πει να επιβραδύνετε.
Μπορεί ο δεύτερος εσπρέσο και το δεύτερο στρώμα κονσίλερ να σας δείχνει ανανεωμένους, χρειάζεται μια ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής. Γι” αυτό αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας 12 τρόπους για να μεταμορφώσετε τη ζωή σας.
1. Κοιμηθείτε σα να μην υπάρχει αύριο
Το σώμα σας είναι μια μηχανή. Μια όμορφη και περίπλοκη μηχανή που χρειάζεται φροντίδα και ξεκούραση. Όπως όταν κλείνετε τον υπολογιστή σας στο τέλος της μέρας, έτσι πρέπει και εσείς να φορτίσετε το σώμα και το μυαλό σας κάθε βράδυ. Μελέτες δείχνουν ότι ένας καλός βραδινός ύπνος καθαρίζει τον εγκέφαλο από τοξίνες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της μέρας. Ένας ύπνος 7-8 ωρών είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και πνευματική καλή κατάσταση.
2. Σκεφτείτε ενώ τρώτε
Η ενσυνείδητη κατανάλωση χρειάζεται εξάσκηση. Ειδικά αν είστε από αυτούς που καταβροχθίζουν το φαγητό ενώ παράλληλα απαντάτε σε email και απαντάτε στο τηλέφωνο με το άλλο χέρι. Η ενσυνείδητη κατανάλωση σας προκαλεί να σκεφτείτε την ουσία όλων όσων τρώτε: από που προέρχεται το φαγητό σας, τι θρεπτική αξία προσφέρει στο σώμα σας, και πως κατέληξε στο πιάτο σας. Σας βοηθάει να χτίσετε μια καλή σχέση με το φαγητό, εκτός από την ικανοποίηση της πείνας. Μελέτες δείχνουν ότι η ενσυνείδητη κατανάλωση μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση, να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
3. Ελαττώστε την καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι διεργερτικό που επιδρά άμεσα το κεντρικό νευρικό σύστημα. Γι” αυτό η περιττή καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία και ζαλάδες. Αν νιώθετε άγχος ή εξάντληση, ένας διπλός εσπρέσο δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση. Αντίθετα, δοκιμάστε πιο φυσικές μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως γυμναστική και διαλογισμό για να να νιώσετε ξύπνιοι και δραστήριοι.
4. Γίνετε (και παραμείνετε) δραστήριοι
Η γυμναστική ενισχύει τη διάθεση και μειώνει το στρες, και επιπλέον προστατεύει τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης. Ενώ κάνετε ποδήλατο, κάντε ένα σύντομο τρέξιμο ή μερικά λεπτά γιόγκα. Μάθετε να χρησιμοποιείτε την άσκηση ως ένα τρόπο για να απαλλάσσεστε από το άγχος, όταν νιώθετε να συσσωρεύεται. Η πρωινή γυμναστική μπορεί να δώσει ρυθμό για όλη τη μέρα και να σας αυξήσει τη συγκέντρωση. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν γυμναστική το πρωί. Δοκιμάστε μια μέτρια άσκηση κάθε μέρα, και σταδικά αυξήστε το στα 30 λεπτά άσκησης, που είναι και το προτεινώμενο.
5. Βρείτε διέξοδο στη σιωπή
Περίπου το 80% των επισκέψεων στο γιατρό σχετίζεται με προβλήματα άγχους. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν, αν εξασκούμε λίγο εσωτερικό διαλογισμό. Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει το άγχος, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να βελτιώσει τον ύπνο και πιθανόν να αυξήσει την ευτυχία. Ακόμα και 5 λεπτά διαλογισμού μπορεί να σας φτιάξει τη μέρα.
6. Ακολουθήστε μια υγιή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας
Το περιττό στρώμα κονσίλερ μπορεί να είναι μια γρήγορη διόρθωση για τα κουρασμένα σας μάτια, αλλά η πραγματική αλλά έρχεται από μέσα μας. Ψάξτε για προϊόντα και τροφές που τρέφουν την επιδερμίδα. Ακολουθήστε μια καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, που θα σας κάνει να νιώσετε όμορφοι και υγιείς, και με τον καιρό θα δείτε τα αποτελέσματα να μεταμορφώνουν το δέρμα σας, αλλά και τη διάθεσή σας.
7. «Λιμοκτονήστε τον εγωισμό σας, και θρέψτε τη ψυχή σας»
Κάντε πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους. Αν κάτι σας δίνει την αίσθηση της επιτυχίας, δε σημαίνει απαραίτητα ότι σας γεμίζει με χαρά. Το να μείνετε μέχρι αργά στη δουλειά, μπορεί να είναι παραγωγικό, αλλά η εξάντληση μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο επικοδομητική. Αγοράστε εκείνα τα παπούτσια που βάλατε στο μάτι, φάτε παγωτό σε ένα διάλειμα ή περάστε το Σαββατοκύριακο βλέπωντας παλιές ταινίες. Ό,τι και αν κάνετε, κάντε το επειδή σας κάνει ευτυχισμένους, και όχι επειδή πρέπει να το κάνετε από αγγαρεία.
8. Ακούστε τη διαίσθησή σας
Αυτό το προαίσθημα όταν παίρνετε μεγάλες αποφάσεις; Ξεκινήστε να το ακούτε. Το σώμα μας συχνά μας λέει κάτι, πριν καν το γνωρίζουμε. Κοιμηθείτε όταν είστε κουρασμένοι. Πάτε ένα ταξίδι, αν νιώθετε νοσταλγία. Αναρωτηθείτε γιατί κάτι δε το νιώθετε όπως πρέπει. Ακούστε το προαίσθημά σας. Πιθανόν ήδη γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε, απλά μέχρι τώρα δεν δίνατε την ευκαιρία να το ακούσετε.
9. Αλλάξτε τη ρουτίνα σας
Η εναλλαγή της ρουτίνας είναι η καλύτερη θεραπεία για τη βαρεμάρα. Προκαλέστε τον εαυτό σας να κάνετε κάτι εντελώς νέο μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά την ημέρα. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το να περπατήσετε σε άλλη διαδρομή για τη δουλειά, ή να ξεκινήσετε το blog που πάντα θέλατε. Οι νέες εμπειρίες θα ανοίξουν το μυαλό σας σε νέους τρόπους σκέψης και αντίληψης, που με τη σειρά τους θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους.
10. Επενδύστε στα θετικά γύρω σας
Το χτίσιμο υγιών σχέσεων ξεκινάει με τον περίγυρό σας. Μπορεί να είναι κουραστικό να προσπαθείτε να αλλάξετε τοξικές σχέσεις, τις οποίες έχετε συνηθίσει, είτε είναι φίλοι, οικογένεια, δουλειά, φαγητό ή ακόμα και ο εαυτός σας. Επανεκτιμήστε τις σχέσεις σας και σκεφτείτε τι προσφέρουν στη ζωή σας και την ευεξία σας.
11. Μάθετε κάτι νέο
Η μάθηση μας κάνει ευτυχισμένους. Μας βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο και να είμαστε ανοιχτόμυαλοι. Ξεκινήστε από κάτι μικρό, όπως να μάθετε πλέξιμο, βλέποντας βιντεάκια από την άνεση του σπιτιού σας. Αν θέλετε κάτι μεγαλύτερο, γραφτείτε σε κάποια σχολή, εργαστήριο ή online μαθήματα. Ό,τι και αν αποφασίσετε να μάθετε, ο εγκέφαλός σας θα σας ευχαριστεί που τον κρατάτε σε εγρήγορση.
12. Κρατήστε ημερολόγιο
Το γράψιμο σε ημερολόγιο μας απαλλάσσει από το άγχος, ενισχύει τη δημιουργικότητα, χτίζει αυτοπεποίθηση και μας ενθαρρύνει να ακολουθήσουμε τους στόχους μας. Αλλά μη πιέζετε τον εαυτό σας να γράψει κάτι κάθε μέρα. Η διαδικασία του γραψίματος είναι σημαντική και δε χρειάζεται να ζοριστείτε. Καθίστε με την ησυχία σας και σκεφτείτε π.χ. «Πως θέλω σήμερα να είναι η μέρα μου;» και γράψτε ό,τι σας έρχεται στο μυαλό. Δοκιμάστε το μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα, και σύντομα θα γεμίσει το ημερολόγιό σας.