ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Home / ΑΛΗΘΕΙΕΣ / «Όταν γέννησα το μωρό μου, όλοι μου έλεγαν να προσέχω να μην καλομάθει. Τώρα που μεγάλωσε καταλαβαίνω πόσο λάθος έκαναν!»

«Όταν γέννησα το μωρό μου, όλοι μου έλεγαν να προσέχω να μην καλομάθει. Τώρα που μεγάλωσε καταλαβαίνω πόσο λάθος έκαναν!»

«Όταν γέννησα το μωρό μου, όλοι μου έλεγαν να προσέχω να μην καλομάθει. Τώρα που μεγάλωσε καταλαβαίνω πόσο λάθος έκαναν!»

«“Δεν το αφήνεις ποτέ από τα χέρια σου το μωρό;”


“Θα καλομάθει”
“Μάθε του πώς να ηρεμεί μόνο του πριν να είναι αργά.”
Ναι, αυτά είναι πράγματα που άκουγα όταν τα μωρά μου ήταν νεογέννητα. Όχι, ούτε καν όταν ήταν μερικών μηνών. Όταν είχαν μόλις βγει από την μήτρα, ξένοι, συγγενείς – ακόμα και γιατροί – μου έλεγαν ότι μπορεί να κακομάθαινα τα μωρά μου, επειδή τα κρατούσα όλη την ώρα.
Κοιτάζοντας πίσω, καταλαβαίνω πόσο παράλογες ήταν αυτές οι δηλώσεις. Τα αγόρια μου είναι σήμερα 4 και 9 χρονών και περνάνε από δίπλα μου τόσο γρήγορα, που πρέπει να τα παρακαλάω για μια αγκαλιά όπως παλιά. Τότε, όμως, δεν ήξερα ότι τα μωρά μου ήταν εντελώς ανεξάρτητα, κι έτσι άφηνα τις κριτικές να με επηρεάζουν.
Το θέμα είναι ότι το να κρατάω τα μωρά μου 24 ώρες το 24ωρο δεν ήταν ακριβώς επιλογή μου. Ήταν ανάγκη. Αν τα άφηνα, έβαζαν τα κλάματα.
Ίσως έπρεπε να τα είχα αφήσει να το κάνουν ώστε να μάθουν με κάποιο τρόπο να ηρεμούν μόνα τους, αλλά το ένστικτο του σώματος μου έλεγε ότι αν το μωρό μου έκλαιγε, έπρεπε να το πάρω αγκαλιά. Και ακολουθούσα αυτό το ένστικτο, παρ’όλο που πολλές φορές με κοιτούσαν περίεργα και με σχολίαζαν.
Φαίνεται ότι το ένστικτο μου ήταν ολόσωστο. Τα μωρά έχουν όντως ανάγκη να τα παίρνουν αγκαλιά όταν κάνουν φασαρία – όχι μόνο επειδή είναι γλυκά και μυρίζουν υπέροχα. Υπάρχουν πολλές έρευνες που στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι στην κυριολεξία δεν γίνεται να κακομάθεις ένα μωρό. Στην πραγματικότητα, το να κρατάς το μωρό είναι κρίσιμο για την υγεία και την ανάπτυξη του.
Πριν από μερικές εβδομάδες δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο Pediatrics σχετικά με την επίδραση της επαφής δέρμα με δέρμα στα πρόωρα μωρά. Η έρευνα αυτή δεν μελέτησε την επίδραση μόνο σε μωρά μερικών εβδομάδων, αλλά και σε βάθος 20 χρόνων.

Τα πρόωρα μωρά που είχαν επαφή δέρμα με δέρμα είχαν πιο υψηλό IQ, σημαντικά μεγαλύτερες περιοχές γκρίζας ύλης στον εγκέφαλο, ακόμα και πιο υψηλούς μισθούς στην δουλειά τους σε σχέση με τα πρόωρα μωρά που δεν είχαν επαφή δέρμα με δέρμα. Η πρώτη ομάδα επίσης έδειξε μικρότερη τάση για υπερδραστηριότητα και επιθετικότητα στο σχολείο και λιγότερες απουσίες.
Φυσικά, αυτή η έρευνα μελέτησε συγκεκριμένα τα πρόωρα μωρά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και έχουν ανάγκη από φροντίδα. Αλλά έρευνες σε φυσιολογικά μωρά έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Μια έρευνα του 2012 από το Cochrane Pregnancy and Childbirth Group’s Trials Register έδειξε ότι τα φυσιολογικά μωρά τα οποία είχαν επαφή δέρμα με δέρμα είχαν καλύτερη καρδιοαναπνευστική σταθερότητα, πιο υψηλά ποσοστά θηλασμού και λιγότερο κλάμα.
Και δεν έχει να κάνει μόνο με τις στιγμές μετά την γέννα. Η απλή πράξη του να κρατάς το μωρό σου έχει θετική επίδραση για πολλές εβδομάδες μετά την γέννα. Μια παλαιότερη έρευνα από το Pediatrics δείχνει ότι οι αγκαλιές επηρεάζουν σημαντικά την ευχαρίστηση των μωρών, ακόμα και την ικανότητα τους να τρώνε συχνά. Όχι μόνο αυτό, αλλά επίσης μειώνουν και την φασαρία και τα συμπτώματα κολικού που κλιμακώνονται στις 6 εβδομάδες.
Θέλετε περισσότερες αποδείξεις; Κρατώντας το μωρό σας κατά την διάρκεια ιατρικών επεμβάσεων, όπως ο εμβολιασμός, μειώνετε την αίσθηση του πόνου του μωρού. Επίσης, η επαφή δέρμα με δέρμα επηρεάζει την ικανότητα του μωρού να θηλάζει και, ανεξαρτήτως μεθόδου θηλασμού, βοηθά τα μωρά να δεθούν με τους γονείς.
Σύμφωνα με άλλη έρευνα από το περιοδικό Newborn and Infant Nursing Reviews, ο εγκέφαλος του μωρού βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης κατά τους πρώτους μήνες και δεν είναι πλήρως σχηματισμένος, άρα η φροντίδα που λαμβάνει το μωρό είναι σημαντική όσον αφορά την βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου.
“Η αμυγδαλή βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο ωρίμανσης τους 2 πρώτους μήνες μετά την γέννα. Η αμυγδαλή βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου και αποτελεί μέρος του μεταιχμιακού συστήματος το οποίο σχετίζεται με την συναισθηματική μάθηση, την διαμόρφωση της μνήμης και την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Η επαφή ενεργοποιεί την αμυγδαλή μέσω της προμετωπιαίας-τροχιακής οδού και έτσι συμβάλλει στην ωρίμανση αυτής της σημαντικής δομής του εγκεφάλου.”
Ουάου, πολλές πληροφορίες! Και θα μπορούσα να συνεχίσω, γιατί υπάρχουν ένα σωρό δεδομένα που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κακομάθεις ένα μωρό. Καμία περίπτωση. Στην πραγματικότητα, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το να μην αγκαλιάζεις το μωρό σου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη του.
Εύχομαι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω και να δείξω όλα αυτά τα δεδομένα σε όσους με κατέκριναν. Αλλά ειλικρινά, νομίζω ότι ήμουν όπως οι περισσότερες μαμάδες – πολύ εξαντλημένη για να επιχειρηματολογήσω ή να το ερευνήσω.
Ευτυχώς, οι περισσότερες μαμάδες έχουν ισχυρό ένστικτο και δεν χρειάζεται να το ερευνήσουν για να καταλάβουν ότι το μωρό τους ανήκει στην αγκαλιά τους και ότι η ιδέα ότι το παιδί κακομαθαίνει είναι μια χαζομάρα. Αλλά αν χρειάζεστε επιστημονικά δεδομένα, υπάρχουν πολλά εκεί έξω.
Ή απλά μπορείτε να ρίξετε στους επικριτές σας ένα αδιάφορο βλέμμα, να αρπάξετε το μωρό σας και να τρέξετε. Κι αυτό πιάνει μια χαρά.»

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares

↟↟↟ Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας!!!

error: