Το επάγγελμα της νοσοκόμας δεν ήταν αξιοσέβαστο αρχικά. Η πλειοψηφία των νοσοκόμων θεωρήθηκαν ότι έκαναν τις παραπεταμένες δουλειές ή τον καθαρισμό, ό, τι όριζαν δηλαδή οι εκπαιδευμένοι γιατροί που παρακολούθησαν τους ασθενείς.
Η αντίληψη αυτή άρχισε να αλλάζει στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι νοσοκόμες άρχισαν να πηγαίνουν σε ειδικές σχολές για να μάθουν πώς να βοηθούν καλύτερα τους γιατρούς. Στη δεκαετία του 1930, κατέστη σαφές ότι οι νοσοκόμες ήταν ζωτικής σημασίας για την φροντίδα των ασθενών. Επίσης, αυξήθηκε η δημοτικότητά τους κατά τη διάρκεια του Β “Παγκοσμίου Πολέμου.
Είναι ενδιαφέρον το πως οι ανεκπαίδευτες νοσοκόμες, μετατράπηκαν σε ζωτικής σημασίας ιατρικούς επαγγελματίες με ειδικές στολές.
Οι νοσοκόμες αρχικά φορούσαν ένα μακρύ και δυσκίνητο φόρεμα που δεν είναι πραγματικά σχεδιασμένο για ιατρικές εργασίες. Αυτό άρχισε να αλλάζει κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Οι στολές τελικά συρρικνώθηκαν σε ένα στενό φορέματα. Η εφεύρεση του πλυντηρίου οδήγησε τα νοσοκομεία να αρχίσουν να παρέχουν στις νοσοκόμες άσπρα ρούχα που θα μπορούσαν εύκολα να καθαριστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν από μέρα σε μέρα. Από τη δεκαετία του 1970 και αργότερα, τους επετράπη τελικά να φορούν λειτουργικά ρούχα με ξεχωριστό πουκάμισο και παντελόνι. Η στολή άλλαξε δραματικά τη δεκαετία του 1980.
Οι σύγχρονες στολές νοσοκόμων είναι χρωματικά κωδικοποιημένα ρούχα που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα νοσοκομεία για να καθορίσουν τη θέση ή την περιοχή ειδικότητας μιας νοσοκόμας. Οι στολές που φορούν οι νοσηλευτές και οι νοσοκόμες σήμερα είναι ένα σημάδι του πόσο μακριά έχει φτάσει και έχει εξελιχθεί αυτό το επάγγελμα κατά τον τελευταίο αιώνα.