Η νοσοκόμα Mary Penney έχει γράψει μια ευγενική απάντηση που αναδεικνύει το κουράγιο του επαγγέλματός της, όταν της άσκησε κριτική μια ταμίας για την εμφάνισή της μετά το τέλος της βάρδιάς της.
Η Penney έχει έντονα βαμμένα μαλλιά, τατουάζ και μερικά piercing. Ενώ είναι αντισυμβατικά, ειδικά σε παλαιότερες γενιές που ήταν συνηθισμένες σε αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα, ενθαρρύνει για προσωπική έκφραση που δεν παρεμποδίζει το εργασιακό περιβάλλον ή τις ευθύνες του ατόμου.
Να τι έγραψε η ίδια:
Μετά τη δουλειά πήγα στο μάρκετ για να ψωνίσω μερικά πράγματα. Ενώ πήγα να πληρώσω στο ταμείο, η ταμίας κοίταξε το ταμπελάκι μου και είπε, «Τι κάνεις λοιπόν εκεί;». Της απάντησα, «Είμαι νοσοκόμα.»
Εκείνη συνέχισε, «Εκπλήσσομαι που σε αφήνουν να δουλεύεις εκεί έτσι. Τι γνώμη έχουν οι ασθενείς σου για τα μαλλιά σου;» Στη συνέχεια ρώτησε μια ηλικιωμένη κυρία που βρισκόταν πίσω μου, «Τι πιστεύετε για τα μαλλιά της;»
Η ευγενική ηλικιωμένη κυρία απάντησε, «Δεν έχω κάτι εναντίον σου γλυκιά μου, απλά δεν είναι του γούστου μου.»
Τότε η ταμίας συνέχισε να σχολιάζει ότι δεν επέτρεπαν τέτοια ακόμα και όταν εργαζόταν σε κατάστημα fast food και ότι νιώθει σοκαρισμένη που μια κλινική επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Να τι πιστεύω εγώ. Δε θυμάμαι κάποια στιγμή που το χρώμα των μαλλιών μου με εμπόδισε να χορηγήσω θεραπεία σε κάποιον ασθενή μου. Τα τατουάζ μου ποτέ δε με παρεμπόδισαν να κρατάω το χέρι των ασθενών που έχουν Αλτζχάιμερ, καθώς είναι ξαπλωμένοι, φοβισμένοι και κλαίνε επειδή δε θυμούνται τίποτα. Τα piercing μου ποτέ δε με εμπόδισαν να τους ακούω να μιλάνε για τις καλύτερες παλιότερες μέρες ή όταν εκφράζουν τις τελευταίες τους επιθυμίες. Το piercing που έχω στη γλώσσα ποτέ δε με κράτησαν να εκφράσω κουράγιο σε κάποιον ασθενή που μόλις έμαθε ότι πάσχει από κάποια ασθένεια ή να συμπαρασταθώ σε μια οικογένεια που θρηνεί.
Γι” αυτό λοιπόν εξηγήστε μου πως η εμφάνισή μου, ενώ συνδυάζεται με χαρούμενη διάθεση, καλές προθέσεις και χαμογελαστό πρόσωπο, με κάνει ακατάλληλη να παρέχω υπηρεσίες φροντίδας ασθενών και ανίκανη να κάνω τη δουλειά μου!
Έχοντας υπόψιν τα λόγια της, ας προσέχουμε περισσότερο τι λέμε σε κάποιον που δεν γνωρίζουμε. Ας μη κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του.