ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Home / ΥΓΕΙΑ / Πιπίλα: πότε και πώς πρέπει να κοπεί για να μην στραβώσουν τα δόντια του παιδιού

Πιπίλα: πότε και πώς πρέπει να κοπεί για να μην στραβώσουν τα δόντια του παιδιού

Πιπίλα: πότε και πώς πρέπει να κοπεί για να μην στραβώσουν τα δόντια του παιδιού

Πολλοί γονείς ίσως ανησυχείτε για το παιδί σας σχετικά με την παρατεταμένη χρήση πιπίλας. Μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι επιβλαβής, σε ποια ηλικία θα έπρεπε να σταματήσει ή τι θα μπορούσε να συμβεί αν το παιδί σας δεν σταματήσει αυτή την συνήθεια.


Ο θηλασμός λοιπόν της πιπίλας είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό των βρεφών
Η συνήθεια αυτή, λοιπόν, τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή και ευτυχισμένα, και πολλές φορές τα βοηθά να μάθουν τον κόσμο. Ο θηλασμός της πιπίλας είναι χαλαρωτικό, μπορεί να βοηθήσει ή να προκαλέσει τον ύπνο. Για το λόγο αυτό, τα μικρά παιδιά μπορεί θηλάζουν πιπίλα τους το βράδυ ή άλλες φορές όταν είναι κουρασμένα. Ο παρατεταμένος όμως θηλασμός της πιπίλας μετά την ηλικία των 3,5-4 ετών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που σχετίζονται με τη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και την σωστή κατανομή των δοντιών στον οδοντικό φραγμό. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι είτε η μη φυσιολογική πρόταξη της άνω γνάθου και των δοντιών αυτή (προγναθισμός) είτε η ύπαρξη χάσματος μεταξύ των προσθίων δοντιών όταν το παιδί κλείνει το στόμα.
Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε ότι εάν το παιδί σταματήσει τη βλαβερή συνήθεια συνήθως η βλάβη αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό μόνη της. Όταν όμως το παιδί συνεχίζει πέραν της ηλικίας των 4 ετών ή όταν ήδη το χάσμα είναι πολύ μεγάλο και η γλώσσα προβάλει συνεχώς μέσα από αυτό και το συντηρεί, αλλοιώνοντας ταυτοχρόνως κάποιους φθόγγους στην ομιλία, τότε η ορθοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη.

Κόβοντας τη… συνήθεια της πιπίλας
H πιπίλα μπορεί να επηρεάσει τα δόντια ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο όπως και ο θηλασμός των δακτύλων. Ωστόσο, η χρήση της πιπίλας είναι συχνά μια πιο εύκολη συνήθεια να διακοπεί. Αν δώσετε σε ένα βρέφος πιπίλα, χρησιμοποιήστε καθαρή. Ποτέ μην βουτάτε την πιπίλα στη ζάχαρη, στο μέλι ή άλλες γλυκαντικές ουσίες πριν την δώσετε στο βρέφος. Τα περισσότερα παιδιά σταματούν την πιπίλα από μόνα τους μεταξύ των 2 και 4 ετών. Η συνήθεια μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια αυτών των ηλικιών, καθώς τα παιδιά περνούν περισσότερο από χρόνο τους εξερευνώντας το περιβάλλον τους. Εάν ένα παιδί δεν σταματά από μόνο του αυτή τη συνήθεια μετά την ηλικία των 4, οι γονείς του πρέπει να το βοηθήσουν να την διακόψει. Ωστόσο, η υπερβολική πίεση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Tips για να κόψετε την πιπίλα
• Σημαντική είναι η επιβράβευση του παιδιού τις στιγμές που δεν θηλάζει την πιπίλα αντί της επίπληξής του για το αντίθετο.
• Τα παιδιά συχνά θηλάζουν την πιπίλα, όταν αισθάνονται ανασφάλεια και στρες. Θα πρέπει λοιπόν να δώσουμε προσοχή στην αιτία του άγχους τους και να επιχειρήσουμε την διακοπή της συνήθειας σε περιόδους που το παιδί είναι χαλαρό όπως οι καλοκαιρινές διακοπές.
• Πρέπει να επαινούμε το παιδί για την παραμικρή του προσπάθεια, ώστε να εξασφαλίσουμε μια καλή συνεργασία.
• Ο παιδοδοντίατρος επίσης μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί να σταματήσει τη συνήθεια εξηγώντας του τι θα μπορούσε να συμβεί στα δόντια του εάν συνεχίσει.
Δρ. Λίλα Παπαδοπούλου DDS,MS παιδοδοντίατρος, εξειδικευμένη στο Boston University, Boston, USA.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares

↟↟↟ Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας!!!

error: