Σαν μέλος της ομάδας SEAL, μπορεί κανείς να βρεθεί σε πολλές επικίνδυνες καταστάσεις. Έτσι είναι απαραίτητο να γνωρίζει πώς να εκτιμήσει μια κατάσταση με μια ματιά.
Ο Clint Emerson, πρώην μέλος της SEAL, δημοσίευσε πρόσφατα ένα βιβλίο με τίτλο “100 Deadly Skills” (“100 θανατηφόρες ικανότητες”) στο οποίο παρουσιάζει τις μεθόδους επιβίωσης που χρησιμοποιούνται. Παρακάτω σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα του βιβλίου για το πώς να επιβιώσετε σε περίπτωση πνιγμού.
Αν βρεθείτε ποτέ σε τέτοια κατάσταση, είναι λογικό να θέλετε να είστε όσο πιο προετοιμασμένοι γίνεται. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
Ο Clint παραθέτει στο βιβλίο του λεπτομερή κόλπα και συμβουλές για το πώς να επιβιώσει κανείς και να σωθεί από πνιγμό.
“Όταν ένας μυστικός πράκτορας πιάνεται σε εχθρική περιοχή, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι χαμηλές”, γράφει ο Clint. “Αντί να τον πάνε για δίκη, πιθανόν να τον κάνουν να εξαφανιστεί – γι’αυτό και οι μυστικοί πράκτορες εξασκούνται στο πώς να αποδρούν ενώ είναι δεμένοι χειροπόδαρα και στο νερό αλλά και στην στεριά.”
“Τους δένουν, τους πετάνε μέσα στο νερό και τους αφήνουν να πνιγούν. Ένας καλά εκπαιδευμένος μυστικός πράκτορας διαθέτει κάποιες ικανότητες που μπορούν να τον βοηθήσουν να επιμηκύνει την ζωή του μέχρι να τον βρουν ή μέχρι να βγει στην στεριά.”
“Όσον αφορά την επιβίωση στο νερό, το κλειδί είναι ο έλεγχος της αναπνοής. Το σώμα επιπλέει αν οι πνεύμονες είναι γεμάτοι νερό – έτσι είναι σημαντικό να παίρνει κανείς βαθιές αναπνοές και να εκπνέει γρήγορα.”
“Η πλευστότητα στο γλυκό νερό είναι πιο δύσκολη, αλλά εφικτή. Ο πανικός μπορεί να οδηγήσει σε υπεραερισμό, ο οποίος είναι και ο νούμερο ένα εχθρός.”
“Τα εμπόδια και η στάση του σώματος μπορεί να κάνουν την αναπνοή δύσκολη, αλλά είναι πάντα δυνατό να αλλάξει κανείς την στάση του σώματος του. Σε ρηχά νερά, μπορείτε να βουλιάξετε μέσα στο νερό, να ακουμπήσετε με φόρα τον βυθό και να βγείτε στην επιφάνεια για να πάρετε ανάσα.”
“Όταν το πρόσωπο του μυστικού πράκτορα είναι στραμμένο προς τα κάτω, είτε επιπλέοντας, είτε κολυμπώντας, πρέπει να κάνει την πλάτη του σαν αψίδα και να βγάλει το κεφάλι από το νερό.”
“Σε περίπτωση τρικυμίας, μπορεί να μην έχει χώρο για να βγάλει το κεφάλι του. Αντί γι’αυτό, μπορεί να γυρίσει πλήρως το σώμα του, να πάρει βαθιά ανάσα και μετά να συνεχίσει να κολυμπά.”
Στο βιβλίο του περιλαμβάνεται αυτό το σχέδιο που δείχνει πώς να επιβιώσετε σε περίπτωση πνιγμού.
Ελπίζουμε να μην χρειαστούν σε κανέναν αυτές οι μέθοδοι, αλλά σε περίπτωση που βρεθείτε σε αυτή την θέση, θα ξέρετε τι να κάνετε!