ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Home / VIRAL / ΟΛΗ η Αλήθεια για την Νουτέλα: Δείτε τα Ανθυγιεινά Συστατικά που Περιέχει και θα Πάθετε ΣΟΚ!

ΟΛΗ η Αλήθεια για την Νουτέλα: Δείτε τα Ανθυγιεινά Συστατικά που Περιέχει και θα Πάθετε ΣΟΚ!

ΟΛΗ η Αλήθεια για την Νουτέλα: Δείτε τα Ανθυγιεινά Συστατικά που Περιέχει και θα Πάθετε ΣΟΚ!

Η Nutella είναι από τα πράγματα που όλοι λατρεύουν να βλέπουν στο πρωινό τους. Ωστόσο, καλό θα ήταν να το σκεφτείτε και δεύτερη φορά πριν αγοράσετε το μεγάλο κουτί.

Αυτό γιατί περιέχει συστατικά που μπορούν να είναι πολύ βλαβερά για την υγεία μας – όπως ζάχαρη, φοινικέλαιο και βανιλλίνη.
Μία νέα εικόνα δείχνει ακριβώς τι υπάρχει σε ένα βάζο με Nutella και είναι πραγματικά σοκαριστική. Αντί για το αγαπημένο προϊόν, φαίνεται το βάζο γεμισμένο με στρώματα από τα 5 κύρια συστατικά που χρησιμοποιεί η εταιρία: φοινικέλαιο, κακάο, φουντούκια, σκόνη άπαχου γάλατος και ζάχαρη.
Κάθε στρώση αντιστοιχεί ακριβώς με την αναλογία των συστατικών σε ένα βάζο της πραλίνας – και όπως θα περίμενε κανείς, το βάζο είναι γεμάτο με άσπρη ζάχαρη.  Στις πληροφορίες, η Nutella αποκαλύπτει πως κάθε κουταλιά 15γρ. προϊόντος περιέχουν 8,5 γρ ζάχαρης, κάτι που σημαίνει σε όλο το βάζο των 400γρ. περιέχονται 227,2γρ ζάχαρης. Αυτό είναι περίπου 75 κύβοι ζάχαρης και αναλογεί σε πάνω από το μισό βάρος του βάζου.
Αυτή η εικόνα έγινε viral μετά τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν όταν μία ευρωπαϊκή έρευνα έδειξε πως το φοινικέλαιο είναι το πιο καρκινογόνο από όλα τα λάδια.
Η έρευνα υποστηρίζει ότι το εξευγενισμένο φοινικέλαιο, ένα βασικό συστατικό στην γνωστή και αγαπημένη σε όλους μας Nutella, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Μαθαίνοντας αυτή την είδηση, ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν μποϊκοτάρει το εν λόγω συστατικό, με αποτέλεσμα να αποσύρουν από τα ράφια των καταστημάτων τους τη Nutella, επειδή περιέχει φοινικέλαιο.
Παρότι οι αρχικές ανησυχίες σχετικά με το φοινικέλαιο έχουν ανακοινωθεί από τον περασμένο Μάιο από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων Προτύπων (EFSA), τα νέα μόλις τώρα… έφτασαν στις ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχουν προς το παρόν περιορισμοί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενάντια στη χρήση του
Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως παγωτό, μείγματα κέικ, μαργαρίνη και συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα. Το φοινικέλαιο μπορεί επίσης να βρεθεί σε μερικά μη-βρώσιμα προϊόντα.
Τι πρέπει να ξέρετε σχετικά με τη Nutella και το φοινικέλαιο
1. Η EFSA ισχυρίζεται ότι το φοινικέλαιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο
Τον Μάιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority – EFSA) δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι το φοινικέλαιο είναι καρκινογόνο και ότι αποδείχτηκε πως “παράγει περισσότερη ποσότητα από μια δυνητικά καρκινογόνο ουσία σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια, όταν υποστεί επεξεργασία σε θερμοκρασίες πάνω από 200 βαθμούς Κελσίου”.
Η συγκεκριμένη καρκινογόνος ουσία είναι η Γλυκιδυλο-Εστέρα λιπαρών οξέων (Glycidyl fatty acid ester – GE) που παράγεται μόνο όταν φοινικέλαιο θερμαίνεται πάνω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.
Τότε, ο πρόεδρος της επιτροπής της EFSA, η οποία έκανε την έρευνα για το φοινικέλαιο, δήλωσε: “Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η γλυκιδόλη είναι γονιδιοτοξικό και καρκινογόνο συστατικό και, ως εκ τούτου, δεν ορίστηκε κάποιο ασφαλές επίπεδο χρήσης του”. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα η EFSA δεν έχει ακόμη δώσει εντολή για την διακοπή χρήσης του φοινικελαίου.
Στις 7 Δεκεμβρίου, μια άλλη επιστημονική έρευνα έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του φοινικελαίου και της ταχείας εξάπλωσης του καρκίνου σε ποντίκια. Οι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά και μεγάλες ποσότητες παλμιτικού οξέος (ένα βασικό συστατικό στο φοινικέλαιο) εκδήλωσαν πιο επιθετική εξάπλωση του καρκίνου, σύμφωνα με την μελέτη.

ΟΛΗ η Αλήθεια για την Νουτέλα: Δείτε τα Ανθυγιεινά Συστατικά που Περιέχει και θα Πάθετε ΣΟΚ!
2. Η Ferrero υπερασπίζεται τη χρήση του φοινικελαίου στη Nutella
Η Ferrero, η ιταλική εταιρεία που παρασκευάζει διάφορα προϊόντα στον χώρο των γλυκισμάτων, έχει ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία, για να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές, ότι η Nutella είναι απόλυτα ασφαλής για την υγεία.
Στην εκστρατεία αυτή, η Ferrero υποστηρίζει ότι η Nutella δεν θα ήταν η ίδια χωρίς το φοινικέλαιο και ότι το χρησιμοποιούν “με τρόπο που δεν είναι επικίνδυνος”.
Στην εν λόγω διαφήμιση (την οποία μπορείτε να δείτε ακριβώς παρακάτω) ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero, Vincenzo Tapella, εξηγεί ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιεί η Ferrero επεξεργάζεται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και προέρχεται από φρεσκοστυμμένα φρούτα, καθιστώντας το ασφαλές.
ΟΛΗ η Αλήθεια για την Νουτέλα: Δείτε τα Ανθυγιεινά Συστατικά που Περιέχει και θα Πάθετε ΣΟΚ!
3. Το φοινικέλαιο είναι το πιο φθηνό φυτικό έλαιο
Το φοινικέλαιο είναι το φθηνότερο έλαιο στην αγορά και η Ferrero χρησιμοποιεί περίπου 185.000 τόνους από αυτό το συστατικό κάθε χρόνο, σύμφωνα με το sfgate.com. Αν υποχρεωθεί να σταματήσει να το χρησιμοποιεί στα προϊόντα της και να επιλέξει κάποιο άλλο φυτικό έλαιο, τότε αυτό ενδεχομένως να της κοστίσει μέχρι και 22 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο!
Ο Tapella έχει δηλώσει, επίσης, ότι αν χρησιμοποιηθεί ένα άλλο λάδι στη θέση του φοινικελαίου, “θα αλλάξει ο χαρακτήρας της Nutella”. Ο Tapella δήλωσε στο Reuters: “Αν παρασκευάσουμε τη Nutella χωρίς φοινικέλαιο το τελικό προϊόν θα είναι ένα κατώτερο υποκατάστατο του τωρινού και αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω”.
4. Τα κέρδη της Nutella συρρικνώθηκαν κατά 3%
Σύμφωνα με την Daily Mail, τα κέρδη της Nutella έχουν μειωθεί κατά 3% από την στιγμή που η EFSA ανακοίνωσε ότι το φοινικέλαιο είναι πιο καρκινογόνο από οποιοδήποτε άλλο λάδι.
Η Nutella αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών πωλήσεων της Ferrero, σύμφωνα με το Channel NewsAsia και η βιομηχανία φοινικέλαιου σήμερα αποτιμάται στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Μέχρι και αυτήν τη στιγμή ο FDA δεν έχει απαγορεύσει τη χρήση φοινικελαίου στα τρόφιμα.
Οπότε μαμάδες, καλύτερα να είστε πιο προσεκτικές με τα φαγητά που δίνεται στα παιδιά σας.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares

↟↟↟ Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας!!!

error:

Εεεεεπ! Που πας να φύγεις; Αυτά τα είδες;;;;

(αν όχι εσύ χάνεις...)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαγείρεψε με τον Έκτορα Μποτρίνι!

 
ΔΩΡΕΑΝ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ!