ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Home / ΥΓΕΙΑ / Μεγάλη προσοχή: Πως μπορούν να μικρά χελωνάκια να βλάψουν την υγεία των παιδιών σας!

Μεγάλη προσοχή: Πως μπορούν να μικρά χελωνάκια να βλάψουν την υγεία των παιδιών σας!

Μεγάλη προσοχή: Πως μπορούν να μικρά χελωνάκια να βλάψουν την υγεία των παιδιών σας!

Σας έχει τύχει ποτέ ο παιδίατρός σας να σας ρωτήσει με ανησυχία αν στο σπίτι φιλοξενείτε για κατοικίδιο κάποιο ερπετό; Μην σας παραξενεύει μια τέτοια ερώτηση. Η απάντηση είναι απλή.


Τα χελωνάκια παρόλο που είναι εξαιρετικά γλυκά και αποτελούν ειδική επιλογή για κατοικίδιο μπορούν και μεταδίδουν σαλμονέλα στα παιδιά. Αυτό δεν είναι μια καινούρια ανακάλυψη.
Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι τα παιδιά κολλάνε σαλμονέλα από τα χελωνάκια και μάλιστα αυτός ήταν και ο λόγος που στην Αμερική απαγορεύτηκε η πώληση μικρών χελωνών για κατοικίδια το 1975. Τα τελευταία χρόνια όμως η ξαφνική δημοτικότητά τους ως κατοικίδια έχει δημιουργήσει κρούσματα σαλμονέλας, που έχουν πληθύνει από το 2006 και μετά.
Το 2007 στις ΗΠΑ υπήρξε και θανατηφόρο κρούσμα σαλμονέλας σε μωρό 4 μηνών το οποίο ερχόταν σε επαφή με χελωνάκι, που μας αποδεικνύει πόσο επικίνδυνο είναι να έχουμε για κατοικίδιο χελώνα. Αν και οι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν σαλμονέλα ερχόμενα σε επαφή με κότες, παπάκια και άλλα πουλερικά αλλά και τρώγοντας αυγά ή και φυστικοβούτυρο που είναι μολυσμένα, αγνοούν τον κίνδυνο από τα χελωνάκια, που συχνά επιλέγονται ως κατοικίδια για τα μικρά παιδιά.
Έγκλημα στο Ιπποκράτειο: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία της 36χρονης μητέρας! Τραγικές φιγούρες τα τέσσερα παιδιά της.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑΣ
Τα συμπτώματα της σαλμονέλας είναι: διάρροια που πολλές φορές έχει και αίμα, πυρετό και κρυάδες, ναυτία, εμετό και κοιλιακές κράμπες. Τα συμπτώματα διαρκούν από τέσσερις μέχρι και επτά ημέρες.

Την σαλμονέλα από την χελώνα δεν την κολλάμε ούτε από δαγκωματιά, ούτε από εκδορές που συνήθως μολύνονται. Οι περισσότερες χελώνες έχουν το βακτήριο της σαλμονέλας στο δέρμα και στο καβούκι τους. Παλαιότερες έρευνες αποδείκνυαν πως οι χελώνες που βρίσκονταν έξω στην φύση ελεύθερες δεν είχαν σαλμονέλα παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το βακτήριο της σαλμονέλας και σε αυτές. Οι χελώνες με σαλμονέλα δεν είναι άρρωστες οι ίδιες και δεν έχουν συμπτώματα.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να μην κολλήσουμε σαλμονέλα είναι να μην έρχονται τα μικρά παιδιά σε επαφή με χελώνες και άλλα ερπετά όπως σαύρες, βατράχια, σαλαμάνδρες και άλλα αμφίβια. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί και να έχετε υπ’ όψιν σας τα ακόλουθα:
Δεν θα πρέπει να φέρνετε σε επαφή παιδιά κάτω των 5 ετών με ερπετά όπως χελώνες, σαύρες, βατράχια, σαλαμάνδρες και άλλα αμφίβια
Αν το παιδί σας έρθει σε επαφή με χελωνάκι βεβαιωθείτε ότι πλένει πολύ καλά τα χέρια του μετά την επαφή μαζί του.
Μην αφήνετε το χελωνάκι να περπατάει ελεύθερο στο σπίτι και ειδικά στην κουζίνα, στον νεροχύτη και στην μπανιέρα
Μην πλένετε τα είδη της χελώνας μέσα στον νεροχύτη ή στην μπανιέρα σας μιας και αν έχει ο βακτήριο της σαλμονέλας θα τα μολύνει.
Φροντίστε όποιος έρχεται σε επαφή με το χελωνάκι να φροντίσει να απολυμαίνει τα χέρια του πριν ακουμπήσει οτιδήποτε ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares

↟↟↟ Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας!!!

error:

Εεεεεπ! Που πας να φύγεις; Αυτά τα είδες;;;;

(αν όχι εσύ χάνεις...)