ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Home / VIRAL / Η NASA ανακοίνωσε πως 2 Αστέρια πρόκειται σύντομα να Συγκρουστούν και το Θέαμα θα είναι Ορατό από την Γη!

Η NASA ανακοίνωσε πως 2 Αστέρια πρόκειται σύντομα να Συγκρουστούν και το Θέαμα θα είναι Ορατό από την Γη!

Η NASA ανακοίνωσε πως 2 Αστέρια πρόκειται σύντομα να Συγκρουστούν και το Θέαμα θα είναι Ορατό από την Γη!

O νυχτερινός ουρανός θα περιλαμβάνει ένα νέο άστρο από το 2022, αν οι προβλέψεις μιας ομάδας αστρονόμων είναι σωστές.

Ένας καθηγητής, ο οποίος μελετά ένα δυαδικό σύστημα αστέρων, δηλαδή δύο άστρα που περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο, ισχυρίζεται ότι σύντομα θα αρχίσουν να ενώνονται και θα δημιουργήσουν ένα “άστρο-έκρηξη”, όπως το ονόμασε.

Τα άστρα θα πεθάνουν με μια έκρηξη γνωστή ως σουπερνόβα, λέει. Αυτή η έκρηξη θα τα κάνει δέκα χιλιάδες φορές πιο λαμπερά από ότι είναι ήδη – δημιουργώντας ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια στον ουρανό μας.

Η NASA ανακοίνωσε πως 2 Αστέρια πρόκειται σύντομα να Συγκρουστούν και το Θέαμα θα είναι Ορατό από την Γη!

Οι σουπερνόβα είναι έντονες εκρήξεις που προκαλούνται στο τέλος της ζωής τεράστιων αστεριών ή όταν δύο αστέρια ενώνονται.
Είναι ορατές από την Γη από απόσταση εκατομμύριων ετών φωτός, αλλά είναι απρόβλεπτες.

Ιστορικά έχουν μελετηθεί μόνο όταν τα τηλεσκόπια έτυχε να είναι στραμμένα προς την κατεύθυνση τους και από αστρονόμους που κοίταξαν ξανά τα αρχεία παρατήρησης των άστρων μετά το συμβάν. Ο καθηγητής Larry Molnar από το Calvin College στο Grand Rapids του Michigan ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται πρόβλεψη για σουπερνόβα.

Λέει ότι θα συμβεί γύρω στο 2022 με απόκλιση ενός χρόνου. Το άστρο θα είναι ορατό σαν μέρος του αστερισμού του Κύκνου και θα προσθέσει ένα αστέρι στο σχήμα του Βόρειου Σταυρού. “Οι πιθανότητες να προβλέψει κανείς μια τέτοια έκρηξη είναι μία στο εκατομμύριο”, είπε ο καθηγητής Molnar για την πρόβλεψη του. “Δεν έχει ξανασυμβεί.”

Η NASA ανακοίνωσε πως 2 Αστέρια πρόκειται σύντομα να Συγκρουστούν και το Θέαμα θα είναι Ορατό από την Γη!

Η εξερεύνηση του καθηγητή Molnar στο άστρο KIC 9832227 ξεκίνησε το 2013. Βρισκόταν σε ένα συνέδριο αστρονομίας όταν η αστρονόμος Karen Kinemuchi παρουσίασε την έρευνα της για τις αλλαγές λάμψης του άστρου και το ερώτημα ήταν εάν το άστρο ήταν ένα άστρο που παλλόταν ή έκανε αναλαμπές, ή αν ήταν δύο άστρα που περιφέρονταν το ένα γύρω από το άλλο.

Ο Daniel Van Noord, φοιτητής και βοηθός στην έρευνα του καθηγητή Molnar, βρισκόταν επίσης στο συνέδριο. Αποφάσισε να κάνει μερικές παρατηρήσεις του αστεριού από το παρατηρητήριο του Calvin προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα. “Μελέτησε το πώς το χρώμα του άστρου συσχετιζόταν με την λάμψη και τελικά ανακάλυψε ότι ήταν σίγουρα δυαδικό”, είπε ο καθηγητής Molnar.


“Στην πραγματικότητα, ανακάλυψε ότι ήταν δυαδικό σύστημα επαφής, δηλαδή τα δύο άστρα μοιράζονται κοινή ατμόσφαιρα, όπως δύο φιστίκια μοιράζονται ένα κέλυφος. Από εκεί ο Dan καθόρισε μια ακριβή τροχιακή περίοδο από τα δεδομένα του δορυφόρου Kepler της Kinemuchi (σε λιγότερο από 11 ώρες) και εξεπλάγη όταν ανακάλυψε ότι η περίοδος ήταν λίγο μικρότερη από αυτή που είχαν δείξει προηγούμενα στοιχεία”, είπε ο Molnar.

Αφού μελέτησαν το άστρο, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ομοιότητες στην συμπεριφορά του και στην συμπεριφορά ενός άλλου άστρου, του V1309 Scorpii, το οποίο εξερράγη αναπάντεχα το 2008. Κοιτάζοντας στο αρχείο του άστρου πριν την έκρηξη του, είδαν ένα δυαδικό σύστημα επαφής με τροχιακή περίοδο που μειωνόταν με αυξανόμενο ρυθμό, κάτι που συμβαίνει και με το νέο άστρο.

Για τον καθηγητή Molnar, αυτό το μοτίβο αλλαγής τροχιάς ήταν κλειδί στην ερμηνεία των νέων δεδομένων. Ισχυρίστηκε για πρώτη φορά ότι το KIC 9832227 μπορεί να ακολουθεί τα χνάρια του V1309 Scorpii τον Ιανουάριο του 2015. Από τότε έχει αποκλείσει άλλες εξηγήσεις για την αλλαγή της τροχιακής περιόδου.

Η NASA ανακοίνωσε πως 2 Αστέρια πρόκειται σύντομα να Συγκρουστούν και το Θέαμα θα είναι Ορατό από την Γη!

“Τελικά, αυτό που πιστεύουμε είναι ότι η υπόθεση ένωσης των άστρων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αμέσως τώρα και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια για να το μελετήσουμε στενά, έτσι ώστε αν εκραγεί, να ξέρουμε τι οδήγησε στην έκρηξη αυτή”, είπε ο καθηγητής Molnar.

O καθηγητής και οι συνάδελφοί του θα παρατηρήσουν το KIC 9832227 τον επόμενο χρόνο σε όλη την έκταση των μηκών κύματος: χρησιμοποιώντας το Very Large Array, τις εγκαταστάσεις υπέρυθρου τηλεσκοπίου και το διαστημόπλοιο XMM-Newton για να μελετήσουν την εκπομπή ραδιοακτινοβολίας, υπέρυθρης ακτινοβολίας και ακτίνων Χ.

“Αν η πρόβλεψη του Larry είναι σωστή, αυτό το πρότζεκτ θα δείξει για πρώτη φορά ότι οι αστρονόμοι μπορούν να πιάσουν συγκεκριμένα δυαδικά άστρα την ώρα που πεθαίνουν και ότι μπορούν να εντοπίσουν τα τελευταία χρόνια της σπειροειδούς περιστροφής θανάτου ενός άστρου μέχρι το σημείο της τελικής, δραματικής έκρηξης”, είπε ο Matt Walhout, πρόεδρος ερευνών και υποτροφιών στο Calvin College.

“Αυτό το πρότζεκτ είναι σημαντικό όχι μόνο λόγω των επιστημονικών αποτελεσμάτων, αλλά και επειδή είναι πιθανόν να εμπνεύσει την φαντασία των ανθρώπων στον δρόμο”, είπε ο Walhout. “Αν η πρόβλεψη είναι σωστή, τότε για πρώτη φορά στην ιστορία οι γονείς θα μπορέσουν να δείξουν ένα σκοτεινό σημείο στον ουρανό και να πουν, “Δείτε, παιδιά, ένα αστέρι είναι κρυμμένο εκεί, αλλά σύντομα θα φωτιστεί”.”

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares

↟↟↟ Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας!!!

error: