ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Home / ΙΣΤΟΡΙΕΣ / Η καρδιά του σταμάτησε 817 φορές μέσα σε έναν μήνα!

Η καρδιά του σταμάτησε 817 φορές μέσα σε έναν μήνα!

0

Ο πρώην συντάκτης πολιτισμού του Channel 4, Matt Cain, είχε λιποθυμικές τάσεις από τότε που ήταν 7 ετών. Έζησε για περισσότερο από 30 χρόνια, χωρίς να ξέρει τι έχει, μέχρι που ανακάλυψε ότι πάσχει από μια πάθηση, με…


αποτέλεσμα η καρδιά του να έχει σταματήσει 817 φορές μέσα σε έναν μήνα!

Ήταν η πρώτη μέρα των καλοκαιρινών διακοπών του με φίλους, όταν στεκόταν έξω από ένα μπαρ πίνοντας το ποτό του. Όλοι γελούσαν και έλεγαν αστεία, πράγμα που σήμαινε μόνο ότι θα περνούσαν μία τέλεια εβδομάδα στην Ισπανία. Όταν ξαφνικά, κάτι άρχισε να μην πηγαίνει καλά. Και ο Matt ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί.

Στην αρχή ένιωσε ένα φτερούγισμα στο στομάχι που έκανε την καρδιά του να χτυπά πολύ γρήγορα. Στην συνέχεια άρχισε να ζεσταίνεται πολύ και ακολούθησε έντονη εφίδρωση. Ένα κύμα άγχους τον κατέκλυσε και αισθανόταν σαν να πνιγόταν. Όταν η κρίση αυτή έφτασε στο αποκορύφωμά της, το μόνο που επιθυμούσε ήταν να ξαπλώσει κάπου.

Όπως κάθε φορά, η διαδικασία ήταν τρομακτική. Το επόμενο πράγμα που θυμάται μετά ήταν ότι ξύπνησε στο πάτωμα και είδε γύρω του περίπου 30 ανθρώπους πανικόβλητους, επειδή είχε χάσει τις αισθήσεις του για περισσότερο από μισό λεπτό.

2

Ανακάθισε και προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας, αφού ήταν κάτι που συνέβαινε πολύ συχνά. Εκείνη τη φορά, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί του έκαναν όλες τις εξετάσεις, για να βεβαιωθούν ότι δεν είχε χτυπήσει το κεφάλι του, πέφτοντας στο έδαφος.

Όλα φαίνονταν μία χαρά και εκείνος ήταν πολύ εξαντλημένος για να ανησυχήσει περισσότερο. Παρέμεινε προληπτικά δύο μέρες και πήρε εξιτήριο με το άγχος, ότι άλλο ένα αντίστοιχο επεισόδιο θα του κατέστρεφε τις διακοπές.

Από την ηλικία των επτά είχε τέτοια λιποθυμικά επεισόδια αμέτρητες φορές και για περισσότερες από τρεις δεκαετίες η κατάσταση αυτή, όποια και αν ήταν, είχε γίνει μέρος της ζωής του.

Υπήρχαν περίοδοι που λιποθυμούσε μερικές φορές τον χρόνο και άλλες που λιποθυμούσε μερικές φορές την ημέρα. Παρόλο που υπήρχαν παράγοντες και έμαθε να τους προσέχει, όπως το να είναι κουρασμένος, αφυδατωμένος, στρεσαρισμένος και να ζεσταίνεται πολύ, μερικές φορές οι κρίσεις γίνονταν τυχαία.

Η καρδιά του σταμάτησε 817 φορές μέσα σε έναν μήνα
Όταν ξεκίνησε να εργάζεται σαν συντάκτης πολιτισμού για τις ειδήσεις του τηλεοπτικού καναλιού 4, φοβόταν τόσο μην πάθει κρίση όσο βρισκόταν στον αέρα που πήρε beta-blockers για να διαχειρίζεται το άγχος του. Βοήθησαν και δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μία λιποθυμία στον αέρα, όμως, συνέχισε να μην γνωρίζει τι πήγαινε λάθος.

Το επεισόδιο στην Ισπανία υπήρξε σημείο σταθμός. Τότε κατάλαβε πόσο πολύ επηρέαζε τη ζωή του αυτή η κατάσταση και αποφάσισε να πάει στον γιατρό του και να ζητήσει μία απάντηση. Όχι ότι δεν είχε πάρει ήδη αρκετές, αλλά καμιά δεν ήταν η σωστή. Διάφοροι γιατροί του είχαν πει κατά καιρούς ότι οι λιποθυμίες του οφείλονταν στην εφηβεία, την έλλειψη σιδήρου, το αργό καρδιακό ρυθμό, τη χαμηλή πίεση ή και την επιληψία.

Υπήρχαν και κάποιοι που υποστήριζαν ότι το πρόβλημά του ήταν καθαρά ψυχολογικό και ότι αποτελούσε μία ακραία μορφή κρίσεων πανικού, κάτι που τον έκανε να ντρέπεται. Ξόδεψε αρκετά χρήματα σε υπνοθεραπείες, γνωσιακές συμπεριφοριστικές θεραπείες και ψυχοθεραπείες, αλλά τίποτα δεν άλλαξε.

Στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής του ήταν εξαρτημένος από τα beta-blockers και έπαιρνε τη μεγαλύτερη δυνατή δόση σε αντί-επιληπτικά φάρμακα. Πλέον δεν καταλάβαινε πόσο συχνά πάθαινε τις κρίσεις, επηρεάστηκε η μνήμη του, εξαφανίστηκε κάθε σεξουαλική ορμή και μειώθηκε η λάμψη του. Για ένα πράγμα ήταν σίγουρος, το πρόβλημά του είχε επιδεινωθεί.

Κάθε στιγμή της ζωής του είχε επηρεαστεί. Οι έξοδοι σε σινεμά, θέατρο, για φαγητό, τα ραντεβού, οι συνεντεύξεις για δουλειά. Σε κάθε τέτοια ή αντίστοιχη στιγμή, είχε λιποθυμήσει. Όσο περισσότερο προετοιμαζόταν για να αντιμετωπίσει ένα επεισόδιο, τόσο πιθανότερο ήταν αυτό να συμβεί.

Όταν και η διάγνωση για την επιληψία φάνηκε να μην είναι αληθινή, με δεδομένο ότι τα φάρμακα δεν λειτουργούσαν, άρχισε να πιστεύει ότι δημιουργούσε μόνος του το πρόβλημα. Όταν επισκέφθηκε την γιατρό, μετά τις διακοπές στην Ισπανία, βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση.

Χωρίς να παίρνει απάντηση για αρκετά καιρό, στράφηκε στο Εθνικό Νοσοκομείο Νευρολογίας του Λονδίνου. Εκεί του έκαναν την εξέταση του κεκλιμένου τραπεζιού. Τον έδεσαν σε ένα κρεβάτι και τον γύρισαν προς τα μπροστά. Τοποθέτησαν ηλεκτρόδια σε ολόκληρο το σώμα του και με τη βοήθεια μίας ένεσης τον “λιποθύμησαν” για 20 δευτερόλεπτα. Αυτό έγινε δύο φορές.

Όταν όλα τελείωσαν ένιωθε εξαντλημένος και με τη βοήθεια μίας νοσοκόμας επέστρεψε σπίτι του. Ο έλεγχος μπορεί να μην ήταν ευχάριστος, όμως του έδωσε την απάντηση που έψαχνε. Το πρόβλημά του δεν ήταν ψυχολογικό, αλλά σωματικό. Η διάγνωση έλεγε αυτόνομα προκύπτουσες συγκοπές με ασυστολία, πάθηση που οι περισσότεροι γιατροί δεν γνωρίζουν.

Η καρδιά του σταμάτησε 817 φορές μέσα σε έναν μήνα
Τα συμπτώματα είναι κοινά με αυτά της επιληψίας, γι’ αυτό και η λάθος διάγνωση δεν ήταν τόσο άτοπη. Ακόμα και οι γιατροί δεν γνωρίζουν πόσοι ενήλικες που νομίζουν ότι έχουν επιληψία, μπορεί να πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Μία πρόσφατη έρευνα από τον σύλλογο επιληψίας έδειξε ότι περίπου το 30% των ενηλίκων που έχουν διαγνωστεί με επιληψία, στην πραγματικότητα πάσχουν από κάποια μορφή συγκοπής. Η πάθηση αυτή άφορά το νευρικό σύστημα, που επιτρέπει στα όργανα να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Στην περίπτωση του Matt, οι οδοί που συνδέουν τον εγκέφαλο με την καρδιά του είναι ελαττωματικοί, γεγονός που κάνει την καρδιά μου να σταματά. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός που κτυπά η καρδιά του πέφτει απότομα, μετά σταματά για περίπου 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ξεκινά πάλι. Χάνει τις αισθήσεις του επειδή διακόπτεται η κυκλοφορία του οξυγονωμένου αίματος προς τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος, όμως, έχει έναν μηχανισμό που επανεκκινεί την καρδιά, ώστε να μην σταματήσει οριστικά και έτσι ακόμα και τα πολύ συχνά επεισόδια δεν αφήνουν μόνιμη βλάβη. Αυτή η μορφή είναι γνωστή ως “flat- lining” και ο πραγματικός κίνδυνος είναι το πόσο άσχημα θα τραυματιστεί κανείς κατά την πτώση του.

Μετά τη διάγνωση εισηχθεί στο νοσοκομείο για να βάλει βηματοδότη. Με την βοήθειά του, όταν ο καρδιακός ρυθμός πέφτει, η καρδιά του δεν σταματά. Μέχρι σήμερα όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά, αφού δεν έχει λιποθυμήσει καθόλου για σχεδόν έναν χρόνο. Την ίδια στιγμή, έχει διακόψει όλα τα φάρμακα που έπαιρνε και έχει αποκατασταθεί η ενέργεια και η μνήμη του.

Ένα μήνα μετά, επέστρεψε στην γιατρό του για τυπικό έλεγχο. Μέσα σε 30 ημέρες, ο βηματοδότης είχε λειτουργήσει 817 φορές. Πράγμα που σημαίνει ότι χωρίς αυτόν, θα είχε λιποθυμήσει 817 φορές! Σύμφωνα με την γιατρό του, ο Matt αποτελεί την χειρότερη περίπτωση του συνδρόμου που έχει συναντήσει.

Διαγνώστηκε με μετατραυματικό στρες και επισκέφθηκε έναν ψυχολόγο, που του εξήγησε ότι μετά από τόσα χρόνια που το σώμα του πάλευε την πάθησή του, βρισκόταν συνεχώς σε κατάσταση συναγερμού. Έτσι, θα έπρεπε να αναπροσαρμόσει τη ζωή του.

Παραιτήθηκε από την έντονη και αγχωτική δουλειά του στο κανάλι 4 και αφοσιώθηκε στη συγγραφή μυθιστορημάτων. Το πρώτο του βιβλίο, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, είναι μία ρομαντική κωμωδία για μία ηθοποιό που ερωτεύεται έναν φωτογράφο. Ο τίτλος του; “Shot Through The Heart”.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares

↟↟↟ Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας!!!

error: