Πιστεύουν ότι έχουν διαλέξει το λάθος σύντροφο. Μετά τη στεναχώρια του χωρισμού, ξεκινούν να ψάχνουν νέο σύντροφο.
Όμως ο ψυχολόγος και σύμβουλος γάμου, ο Jed Deymondl, θεωροί ότι οι άνθρωποι αναζητούν την αγάπη σε λάθος μέρη. Δεν καταλαβαίνουν ότι το τρίτο στάδιο της αγάπης δεν είναι το τέλος, αλλά η το ξεκίνημα μιας πραγματικής αγάπης με διάρκεια στο χρόνο.
Το να ερωτευτούμε κάποιον είναι ένα κόλπο της φύσης για να βρούμε το ταίρι μας, έτσι ώστε να συνεχιστεί το είδος μας. Φαίνεται υπέροχο αίσθημα, επειδή μας πλημμυρίζουν ορμόνες όπως ντοπαμίνη, τεστοστερόνη, οξυτοκίνη και οιστρογόνα. Ο έρωτας φαίνεται σπουδαίος επειδή προβάλλουμε στο σύντροφό μας όλες τις ελπίδες και τα όνειρά μας. Φανταζόμαστε ότι εκπληρώνουμε τις επιθυμίες μας, αποκτούμε όλα όσα δεν είχαμε ως παιδιά, και πετυχαίνουμε όλα όσα δεν έγιναν σε προηγούμενες σχέσεις. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε για πάντα ερωτευμένοι.
Σε αυτό το στάδιο η αγάπη μας γίνεται μεγαλύτερη και γινόμαστε επίσημα ζευγάρι. Σε αυτό το στάδιο, το ζευγάρι δένεται και αναπτύσσει τη σχέση του. Είναι το διάστημα που το ζευγάρι είναι σε φάση συντροφικότητας και χαράς. Μαθαίνουμε τι αρέσει στο σύντροφό μας και επεκτείνουμε τη προσωπική μας ζωή, και ξεκινούμε να ζούμε «για δύο».
Σε αυτή τη φάση βιώνουμε αισθήματα αγάπης. Νιώθουμε περισσότερο δεμένοι με το σύντροφό μας. Το σeξ μπορεί να μην είναι έντονο, αλλά είναι άκρως ικανοποιητικό. Νιώθουμε ασφάλεια, ότι μας εκτιμούν και μας νοιάζονται. Πιστεύουμε ότι είναι το υπέρτατο επίπεδο αγάπης και περιμένουμε να διαρκέσει για πάντα.
Σε πολλές σχέσεις το τρίτο στάδιο είναι η αρχή του τέλους. Σε αυτή τη περίοδο τα πράγματα αρχίζουν να χειροτερεύουν. Φαίνεται λες και κάποιος πάτησε έναν διακόπτη και τα πάντα πάνε στραβά. Μας ενοχλούν τα μικροπράγματα. Νιώθουμε ότι μας αγαπούν λιγότερο. Νιώθουμε εγκλωβισμένοι και θέλουμε να δραπετεύσουμε.
Νιώθουμε ενοχλημένοι, θυμωμένοι ή πληγωμένοι. Αναρωτιόμαστε που πήγε το άτομο που κάποτε αγαπήσαμε και πως να επαναφέρουμε τα πράγματα όπως παλιά. Ένας από τους δύο θέλει να λήξει τη σχέση ή το ζευγάρι παραμένει μαζί, χωρίς όμως να νιώθει τίποτα.
Υπάρχει ένα παλιό ρητό: «Όταν περνάς από την κόλαση, μη σταματάς.» Αυτό φαίνεται να ισχύει σε αυτό το στάδιο. Η θετική πλευρά του τρίτου σταδίου είναι ότι αν το ζευγάρι συνεχίσει να είναι μαζί, μπορεί να γίνει πιο αγαπητό και να εκτιμήσει περισσότερο ο ένας τον άλλον.
Ένα από τα θετικά της δυστυχίας του τρίτου σταδίου, είναι ότι μπορούμε να φτάσουμε στη των προβλημάτων που δημιουργούν το πόνο και τις αντιπαραθέσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδικά τραύματα μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη σωματική και στη συναισθηματική υγεία του ατόμου. Το ζευγάρι μπορεί να αλληλοβοηθιέται για να κλείσουν ψυχολογικά τραύματα του παρελθόντος.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από έναν σύντροφο που σας βλέπει και σας αγαπάει γι” αυτό που είστε. Καταλαβαίνει ότι συμπεριφορά σας δεν οφείλεται επειδή είστε κακοί, αλλά επειδή έχετε πληγωθεί στο παρελθόν και αυτό σας ακολουθεί ακόμα. Καθώς καταλαβαίνουμε καλύτερα και αποδεχόμαστε το σύντροφό μας, μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας περισσότερο.
Αν μάθουμε να υπερνικούμε τις διαφορές μας και να βρίσκουμε την πραγματική αγάπη στις σχέσεις μας, μπορούμε να αλλάξουμε και το κόσμο μας. Κάθε ζευγάρι μπορεί να χρησιμοποιήσει την «ισχύς εν τη ενώσει» για να αλλάξουν τα προβλήματα, που αγγίζουν τις ζωές του. Μαζί μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο, να ζουν για ένα κοινό σκοπό. Αυτό μπορεί να σημαίνει να εργάζονται μαζί σε ένα κοινό project, να γράφουν κάτι από κοινού, οτιδήποτε.