Αλλά πόσοι από μας γνωρίζουν την ιστορία πίσω από τον πύργο του Άιφελ, και τον άνθρωπο που τον εμπνεύστηκε, εμπνέοντας και τις επόμενες γενιές που θα ερχόντουσαν; Όλα ξεκίνησαν από ένα απίστευτο όραμα.
Το 1886, η Γαλλία έκανε διαγωνισμό για να σχεδιάσει μία κατασκευή για την επερχόμενη παγκόσμια έκθεση του 1889, που έπεφτε και στην επέτειο των 100 χρόνων από την γαλλική επανάσταση. Τελικά νικητής ήταν ο Alexandre Gustave Eiffel και το σχέδιό του.
Το όραμά του ήταν πανέμορφο, αλλά με δύο μόνο χρόνια μπροστά του για να το ολοκληρώσει, ήταν και αρκετά δύσκολο. Τότε το ψηλότερο κτήριο στο κόσμο ήταν το Washington Monument με 555 πόδια ύψος. Ο πύργος του Άιφελ το ξεπερνούσε πάνω από 400 πόδια.
Η μάχη με τον χρόνο και την τεχνολογία είχε ξεκινήσει.
Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1887, παρά τις διαμαρτυρίες ντόπιων πως ο πύργος θα έκανε πιο άσχημη την περιοχή και θα κατέστρεφε το πνεύμα του Παρισιού.
Αλλά από ότι φαίνεται δικαιώθηκε απόλυτα από την ιστορία ο Alexandre.
Έξι μήνες αργότερα, τα θεμέλια είχαν ολοκληρωθεί, και είχε αρχίσει ο πύργος να παίρνει μορφή.
Κάθε κομμάτι του πύργου ήταν σχεδιασμένο ειδικά για αυτό τον πύργο και κατασκευάστηκε στα περίχωρα του Παρισιού και μεταφέρθηκε μόνο με άλογα και κάρα. Μιλάμε για το 1880!
Παρίσι, Γαλλία,1889 – ο Alexandre Gustave Eiffel (αριστερά) και ένας φίλος του εξερευνούν τον νεόχτιστο πύργο:
Παρά το δύσκολο και επικίνδυνο έργο, μόνο ένας εργάτης έχασε τη ζωή του στο χτίσιμο του πύργου και μέχρι το τέλος του 1889, ο πύργος είχε ολοκληρωθεί.
Ο πύργος του Άιφελ ήταν να μείνει στη πόλη για 20 χρόνια πριν τον αποσυναρμολογήσουν, αλλά λόγω της δυνατότητας τοποθέτησης κεραιών σε μεγάλο ύψος, (ας μην αναφερθούμε στα έσοδα που έχει επιφέρει στο κράτος από τουρίστες), πάρθηκε η απόφαση να παραμείνει ο πύργος στη θέση του.