Αν όχι, καταλήγουν οι δύο σύντροφοι να γίνουν μέχρι και εχθροί, καθώς η καθημερινότητα τους «ρουφάει» και δεν αφήνονται στο να δουν μαζί, από κοινού, τι μπορούν να κάνουν, οδηγούμενοι στο αδιέξοδο της σχέσης τους. Βέβαια, ως θεραπευτές, λέμε πως κάποιες φορές χρειάζεται κάποιος να φτάσει και στο αδιέξοδο για να δει τι και πως θα αντιμετωπίσει αυτό που τον έχει φτάσει ως εκεί, αναγκάζεται δηλαδή να πάρει την απόφαση για το πώς θα κάνει στην πορεία και όχι να μένει στρουθοκαμηλίζοντας σε μία προβληματική σχέση.
Τα πιο σημαντικά προβλήματα της σχέσης είναι η προβληματική επικοινωνία, η φτωχή σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, οικονομικά προβλήματα, η έλλειψη χρόνου (ατομικού και κοινού), η απώλεια της εμπιστοσύνης και άλλα, που θα τα εξετάσουμε ένα προς ένα.
Επικοινωνία: Πρόκειται για το πιο βασικό συστατικό μιας σχέσης. Θα το περιέγραφα, σαν τον αέρα που έχουμε ανάγκη να αναπνέουμε για να ζήσουμε. Μέσα από την επικοινωνία ερχόμαστε κοντά ο ένας στον άλλον, εκφράζουμε τον ενδιαφέρον μας, ανοιγόμαστε, αποκτάμε ψυχική επαφή. Η επικοινωνία πλήττεται όταν φυσικά χαθεί το ενδιαφέρον από τον έναν ή τον άλλον, όταν το ζευγάρι έχει αφεθεί να το ρουφήξει η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις της, όταν αλλάζουν με διαφορετικό τρόπο και ρυθμό οι ανάγκες των μελών της, όταν δηλαδή η διαφορετικότητα ανάμεσά τους γίνεται πιο έντονη.
Επίσης, διάφορες ψυχοπιεστικές συνθήκες, προβλήματα υγείας και οικονομικά, τρίτα άτομα που ανακατεύονται και γενικότερα έλλειψη οριοθέτησης του ζευγαριού, ψυχολογικά προβλήματα και διαταραχές, κλπ. μπορούν να δημιουργήσουν προβληματική επικοινωνία στο ζευγάρι. Και όταν λέμε προβληματική επικοινωνία, σημαίνει πως ο τρόπος που επικοινωνούμε δεν είναι βοηθητικός για την σχέση μας. Κάνω την διευκρίνιση αυτή, επειδή πολλοί συνηθίζουν να λένε: «δεν επικοινωνούμε πια!». Λάθος, επικοινωνούμε αλλά όχι με έναν δημιουργικό τρόπο για τη σχέση μας.
Επίλυση: Πρώτα από όλα χρειάζεται το ζευγάρι να παραδεχτεί πως αντιμετωπίζει πρόβλημα. Να μιλήσουν οι δύο σύντροφοι και να ορίσουν τι βλέπουν ως πρόβλημα. Αν αναγνωρίζουν την προβληματική τους επικοινωνία. Αν φοβούνται πως η συζήτησή τους θα καταλήξει σε σύγκρουση, θα ήταν προτιμότερο να πραγματοποιήσουν τη συνάντησή τους σε δημόσιο χώρο (π.χ., εστιατόριο, καφετέρια, πάρκο). Βέβαια, ακόμη και εκεί, χρειάζεται να συμφωνήσουν σε κάποιους κανόνες που θα ακολουθήσουν και οι δύο, όπως η θετική διάθεση για τον διάλογό τους, το να μην διακόπτει ο ένας τον άλλον αλλά να περιμένει να ολοκληρώσει, να μιλήσουν ειλικρινά για το πώς βλέπουν την κατάσταση αλλά και για το τι θα ήθελαν χωρίς να μπουν σε αλληλοκατηγορίες και αλληλοχρεώσεις. Σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο, όσο το περιγράφουμε, αφού ακόμα και στις θεραπεία ζεύγους τα ζευγάρια και πάλι δυσκολεύονται, από κάπου όμως χρειάζεται να γίνει μία αρχή, εφόσον είναι επιθυμία και των δύο!
Αν βέβαια, δεν μπορούν να διαχειριστούν καθόλου την κατάσταση, τότε η βοήθεια ειδικού κρίνεται απαραίτητη.